Saturday, December 16, 2006

Téli fülőke - hamis velős pirítós

Lelőhelyemen szépen nő a fülőke (Flammulina velutipes), csak elég lassan. Egyre több tuskón jelennek meg az apró bébik, de a nagy méretet csak nem akarják elérni. Azért most is sikerült szednem vagy két maréknyit, és megint rengeteg növendéket hagytam ott. Lehet, hogy legközelebb csak januárban tudok menni, addig még bármi történhet.

Úgy döntöttem, hogy ennyire kevés gombából valami előételfélét készítek. Ennek a gombának a nyálkásságát sokan nem szeretik, így valami olyasmit szeretettem volna, ahol ez nem baj. Így született meg pirítóskrém ötlete, amely kóstoláskor meglepően emlékeztetett a velőre.

Hozzávalók (2 személyre)

2 marék téli fülőke
2 tk vaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk enyhén csípős dijoni mustár
1 tk mézes balzsamecet

2 szelet kenyér (bio toastkenyér)
vaj

A fülőkéket megtisztítjuk, tönkjét levágjuk és kidobjuk, a nagyobb kalapokat felvágjuk. A vajat egy vastag fenekű láboskában felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombát és az átnyomott fokhagymát. Jól elkeverjük, és fedő alatt kis lángon 10 percig pároljuk. Utána a fedőt levesszük, és a gombát zsírjára sütjük. Amikor az összes leve elpárolgott, levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a mustárt és az ecetet.
A kenyeret megpirítjuk, vajjal finoman megkenjük, és ráhalmozzuk a fülőkekrémet. A legjobb azon melegiben elfogyasztani.

No comments: