Friday, February 29, 2008

Szökőnapi (?) ajánlatok a művelt* gombász számára



Február 29-én még nem volt alkalmam posztolni, és előre láthatólag még négy évig nem is lesz, így kihasználom az alkalmat, és ajánlok egy-két olvasni valót, amit már egy ideje tartogatok a tarsolyomban.

A gombaszezon beindulása előtt még nem késő, hogy tanulmányozzuk a gombaszagok kémiáját. Megtudhatjuk, minek köszönhetik a gombák illatukat, vagy éppen kellemetlen szagukat, és mi befolyásolhatja azokat. A cikknek van folytatása is.

Az izgalmas Cornell Mushroom Blog mindig tartogat érdekességeket. Bár a galócamérgezéses bejegyzése régi, de bármikor tanulságos lehet.
Most viszont arról olvashatunk, hogy egy amerikai diáklány szarvasgomba-ültetvényt tervez. Már tudjuk, hogy veszélyben a szarvasgomba ipar, vajon jó lóra tesz-e? Remélhetőleg, hamarosan felkerül a a folytatás is. A cikk végén hasznos irodalomjegyzék található.

Hamarosan irány a természet. A lelkes gombász nemcsak keresi, leszedi és megeszi a gombákat, hanem fotóz is. Hogyan tegyük ezt, mitől lesznek jók a fotóink? Tanulmányozzuk a tippeket, és nőnek esélyeink a hónap gombafotója pályázaton!

Ha gombamániánk az élet egyéb területeire is vészesen kezd kiterjedni, itt tájékozódhatunk a gombás bélyegekről, szeretteinknek pedig válasszunk értékes ajándékot.

* nem csillagászatilag :)

Update
Beatbullra reagálva:

Szökőnap a National Geographicon.
Úgy tűnik, a hagyományos február 24-i szökőnapot a csekélyértelmű medvebocsokra való tekintettel áttették február 29-re, legalábbis az EU-ban.

4 comments:

Unknown said...

khm, csak nehogy tévesen terjedjen: február 29 Antónia és Elemér napja, február 24 a szökőnap! ;) Igen, szökőévekben február 24-én szökőnap "névnap" van, és minden névnap egy nappal hátrébb tolódik a naptárban (pl. Mátyás febr 25-re, Géze febr 26-ra ... Antónia és Elemér febr 29-re). Csak azért kukacoskodom, mert szökőnapon születtem (azaz szökőévben febr 24-én ;) ). Bővebb infó: itt és itt.

Zsuzsa said...

Tényleg, emlékszem, hogy van egy ilyen kavarás, csak túl ritkán ahhoz, hogy eszembe jutott volna! :)
Viszont pont az a forrás, amit Te adsz meg, írja, hogy az EU döntése értelmében 2000-től febr. 29 hivatalosan a szökőnap! Na, most legyünk okosak! :)
Utólag is Isten éltessen!

Unknown said...

hej, hogy ez az eu mi mindenben dönt ... ;) azt is eldöntötték, hogy a szárnyas és az egyéb húst teljesen el kell választani egymástól (fallal, külön bejárat) - Magyarországon követik is többnyire, Németországban még nem láttam ilyenféle elkülönítést az abc-kben ... ;)
naja, azt is írja, hogy febr 24, meg azt is hogy febr 29 - 1984-ben mindenesetre még 24 volt a szökőnap ;)

Zsuzsa said...

Mindegy, azért felhívtam a figyelmet az anomáliákra :)
A lényeg, hogy a szülinapi torta azért meglegyen! :)