Thursday, February 28, 2008

Kucsmagombás rizslepény


Hirtelen felindulásból elkövetett kucsmagombás vacsora. Lilapereszke hétfői gombázós topikos bejegyzésének hatására, miszerint:
"Ma reggeli friss hír:
Tegnap a vadászok 15 db. 4 cm-es süvegű cseh kucsmagombát vittek Algyőre (gyönyörű, okkersárga színben) Hajdú Misihez bevizsgáltatni.
Helyrajzi számot megadni nem lehetséges, de a Dóczi erdőben jártak :-)",

rám kevéssé jellemző kockázatvállaló magatartásra ragadtattam magam, és elővettem az utolsó előtti adag kucsmagomba csomagot. Ha az időjárás is úgy akarja, hamarosan szedhetnénk a frisset, csak eső kellene még, és nem a hideg. A jövő héten állítólag havazás, hózáporok várhatók...

Peter Jordan könyve adta az alapötletet, abban gombás rizsgombócok szerepelnek, nálam az egyszerűség kedvéért, és a több ropogós pirult rizsért lett belőle lepény. Kiváló recept maradék rizs felhasználására. Két személy részére komplett vacsora lehet kevés zöldség vagy saláta társaságában.

Hozzávalók (2 személyre):

a rizslepényhez:

40 dkg főtt rizs (előző napi a legjobb)
1 tojás
1,5 ek liszt
4 ek reszelt parmezán
vaj a sütéshez

a gombához:

egy póréhagyma kb. 8 cm-nyi fehér része
30-35 dkg kucsmagomba
1/2 ek vaj
néhány szál kakukkfű

frissen őrölt bors
1 dl tejszín
esetleg kevés szarvasgomba

Összekeverjük a rizst, lisztet, tojást és parmezánt. Egy serpenyőben kevés vajat melegítünk, és a rizses masszából evőkanálnyi adagokat teszünk a vajra. A kanállal lelapítjuk a gombócokat. Kissé lassan megy, ragad is, de ha elég türelmesek vagyunk, előbb-utóbb sikerül. A lepénykék mindkét oldalát közepes lángon néhány perc alatt pirosra sütjük.
A póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, és a vajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított gombát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Kis lángon 10 percig pároljuk. A lángot nagyobbra vesszük, és a gombalé nagy részét elfőzzük, de vigyázzunk, egy kevés maradjon rajta. Hozzáadjuk a tejszínt, egyszer átforraljuk.
A rizslepényeket tányérra rendezzük, a forró gombás mártást a tetejére halmozzuk. Néhány szelet szarvasgombával különlegessé varázsolhatjuk ezt az egyszerű ételt.

Szarvasgomba és kucsmagomba együttese már korábban is jól szerepelt az asztalunkon.

No comments: