Saturday, February 09, 2008

Sütőtökös, vargányás puliszka



Váratlanul egy 2006 augusztusi csomag vargánya bukkant elő a mélyhűtőből, amit így már tiszta lelkiismerettel nem rakhattam vissza. Így lett belőle könnyű vacsora. Kizárólag saját felelősségre, másnak nem ajánlom a gombák ily hosszú idejű tárolását, a jövőben velem sem fog ilyesmi előfordulni, hanem mind nagyon hamar megesszük. Úttörőbecsületszavamra.
Kedves netgombászok, az (utó)farsangra készült adag 2007 nyári évjárat volt. :) Ha esetleg ma éjjel valakit a lidércek kergetnének, azt minden bizonnyal egyszerűen túlette magát a rengeteg finomsággal. A fantasztikus büféasztal kínálatát, és egyes receptjeit remélem hamarosan olvashatjuk a Közös gombán!


Hozzávalók (Egy 22x30 cm-es tepsihez):

1 liter víz
18 dkg kukoricadara
40 dkg sütőtök (héj és mag nélkül)
35 dkg szeletelt vargánya
1+1 ek vaj
3 ek tejszín
szerecsendió
5 dkg sajt (lehet füstölt is)

a tálaláshoz:

1 pohár tejföl
2 ek apróra vágott snidling

A vízből és a kukoricadarából kevés sóval szokásos módon puliszkát főzünk. Beleöntjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és teljesen hűlni hagyjuk.
A sütőtököt kockákra vágjuk, és 1 ek vajon, fedő alatt a saját gőzén megpároljuk. Közben a vargányát a másik ek vajon zsírjára sütjük. A sajtot kis kockákra vágjuk.
A sütőtököt és a vargányát összekeverjük, sózzuk, ízlés szerinti mennyiségű szerecsendiót reszelünk rá. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük. A masszát elsimítjuk a megdermedt puliszka tetején. és 20 percre forró sütőbe tesszük.
A tejfölt, snidlinget és kevés sót összekeverjük, ezzel tálaljuk a négyzetekre vágott lepénykéket.

Ha több időnk van, érdemes a teljesen kihűlt puliszkát olvasztott vajjal megkenni, és fél órát külön elősütni, mielőtt a vargányás masszával megkennénk, így még finomabb lesz.

5 comments:

Anonymous said...

na azér'!! :)
jó hogy írtad a schnittlinges tejfelt, mert a farsangi menűben kapros joghurtként szerepelt volna.

Zsuzsa said...

Khm, khm, meg sem kóstoltad? Fekete pont! :)

Anonymous said...

dehogynem kóstoltam, ezt ettem először, mert más még nem is volt szinte kitéve :))
metélőhagyma ízt nem éreztem, igaz kaprot sem.

Zsuzsa said...

Na jó, töröltem a fekete pontot.;)

Unknown said...

De akkor minek kóstolgat?Se nem snidling, se nem kapor, akkor tán fű?;)