A szombat délutáni gasztroblogger találkozó után vacsora már szóba sem kerülhetett, de lehet, hogy a mai ebéd is elmarad.:) Ínycsiklandó édes és sós finomságok sorakoztak a hosszú asztalon, lehetetetlen is lett volna ellenállni csábításuknak, no de nem is azért mentünk. Jó volt találkozni a régi és új ismerősökkel, és a recepteken, gasztroélményeken túl mindenféléről beszélgetni.
Ez a blini nem hajdinás, hanem búzalisztes, és nem is élesztővel készült, mint a hagyományos blini. Előnye, hogy gyorsan és jó előre elkészíthető, így ideális vendégváró finomság. Előételként fogyasztják, eredetileg kaviárral, de a feltéteknek csak fantáziánk szab határt, sonkával, lazaccal, zöldségekkel, különleges sajtokkal is megpakolhatjuk a minipalacsinták tetejét.
Hozzávalók (30 db):
9 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
csipet só
0,8 dl tej
fél pohár tejföl
1 tojás
2 ek apróra vágott medvehagyma (vagy snidling)
vaj a sütéshez
A tetejére:
15 dkg vegyes gomba (nálam most nyári laska és galambgomba)
1 tk vaj
só
frissen őrölt bors
1 pohár creme fraiche
néhány szál snidling
Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Egy másik edényben keverjük össze alaposan a tejet, a tojást, és a tejfölt, majd adjuk a lisztes keverékhez. Keverjük össze, végül adjuk hozzá a medvehagymát is. Tegyük félre pihenni 10 percre.
Közben pucoljuk meg a gombát, vágjuk apróra, és a sóval és a borssal pirítsuk meg a vajon.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele kevés vajat, majd a tésztából tegyünk teáskanálnyi adagokat a serpenyőbe. Ne zsúfoljuk túl, mert picit megnőnek. Amikor a tészta teteje is kezd megszilárdulni, fordítsuk meg a kis palacsintákat, és a másik oldalukat is süssük 20-30 másodpercig. Rácsra szedjük ki.
Amikor az összes blini megsült, és kissé kihűlt, állítsuk össze a palacsintákat. Kanalazzunk egy-egy teáskanál creme fraichet a blinik tetejére, erre tegyünk néhány darab gombát, díszítsük snidlinggel.
8 comments:
Ez nagyon finom volt :-)
Nekem is nagyon, nagyon ízlett. Medvehagyma híján sajnos snidlinggel leszek kénytelen beérni.
Nagyon helyes, hogy máris be tetszett gépelni!
A szomszédommal is megkóstoltattam a szarvasgombás vajat, mert még ő sem evett, és szerinte is finom!
Kata, köszi! :)
Gabojsza, szerintem snidlinggel is jó lesz, de abból én többet tennék bele. Egyébként meg mindjárt itt a medvehagymaszezon!
t3v, vihettél volna többet is! :)
A szezon lehet, de hol a lelőhely?
Pedig naaagyon el tudnám viselni:-)))
Gabojsza, ne aggódj, megoldjuk. Érzem, hogy ez a tavasz a medvehagyma jegyében telik el. :)
SZóval gombára nem számítasz...
Nem. De ne legyen igazam! Csak ma egész nap ilyen fura érzésem volt, hogy idén sem lesz rendesen íkg. Remélem, ez csak a mai hangulat!
Post a Comment