Sunday, February 17, 2008

Medvehagymás blini gombával - GBT 3

A szombat délutáni gasztroblogger találkozó után vacsora már szóba sem kerülhetett, de lehet, hogy a mai ebéd is elmarad.:) Ínycsiklandó édes és sós finomságok sorakoztak a hosszú asztalon, lehetetetlen is lett volna ellenállni csábításuknak, no de nem is azért mentünk. Jó volt találkozni a régi és új ismerősökkel, és a recepteken, gasztroélményeken túl mindenféléről beszélgetni.

Ez a blini nem hajdinás, hanem búzalisztes, és nem is élesztővel készült, mint a hagyományos blini. Előnye, hogy gyorsan és jó előre elkészíthető, így ideális vendégváró finomság. Előételként fogyasztják, eredetileg kaviárral, de a feltéteknek csak fantáziánk szab határt, sonkával, lazaccal, zöldségekkel, különleges sajtokkal is megpakolhatjuk a minipalacsinták tetejét.

Hozzávalók (30 db):

9 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
csipet só
0,8 dl tej
fél pohár tejföl
1 tojás
2 ek apróra vágott medvehagyma (vagy snidling)
vaj a sütéshez

A tetejére:

15 dkg vegyes gomba (nálam most nyári laska és galambgomba)
1 tk vaj
frissen őrölt bors
1 pohár creme fraiche
néhány szál snidling

Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Egy másik edényben keverjük össze alaposan a tejet, a tojást, és a tejfölt, majd adjuk a lisztes keverékhez. Keverjük össze, végül adjuk hozzá a medvehagymát is. Tegyük félre pihenni 10 percre.
Közben pucoljuk meg a gombát, vágjuk apróra, és a sóval és a borssal pirítsuk meg a vajon.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele kevés vajat, majd a tésztából tegyünk teáskanálnyi adagokat a serpenyőbe. Ne zsúfoljuk túl, mert picit megnőnek. Amikor a tészta teteje is kezd megszilárdulni, fordítsuk meg a kis palacsintákat, és a másik oldalukat is süssük 20-30 másodpercig. Rácsra szedjük ki.
Amikor az összes blini megsült, és kissé kihűlt, állítsuk össze a palacsintákat. Kanalazzunk egy-egy teáskanál creme fraichet a blinik tetejére, erre tegyünk néhány darab gombát, díszítsük snidlinggel.

(A blini tésztája a
Pancakes, Pikelets, Crepes & Waffles receptje alapján készült)

8 comments:

Cukroskata said...

Ez nagyon finom volt :-)

Gabojsza said...

Nekem is nagyon, nagyon ízlett. Medvehagyma híján sajnos snidlinggel leszek kénytelen beérni.

Anonymous said...

Nagyon helyes, hogy máris be tetszett gépelni!
A szomszédommal is megkóstoltattam a szarvasgombás vajat, mert még ő sem evett, és szerinte is finom!

Zsuzsa said...

Kata, köszi! :)

Gabojsza, szerintem snidlinggel is jó lesz, de abból én többet tennék bele. Egyébként meg mindjárt itt a medvehagymaszezon!

t3v, vihettél volna többet is! :)

Gabojsza said...

A szezon lehet, de hol a lelőhely?
Pedig naaagyon el tudnám viselni:-)))

Zsuzsa said...

Gabojsza, ne aggódj, megoldjuk. Érzem, hogy ez a tavasz a medvehagyma jegyében telik el. :)

nagypapi said...

SZóval gombára nem számítasz...

Zsuzsa said...

Nem. De ne legyen igazam! Csak ma egész nap ilyen fura érzésem volt, hogy idén sem lesz rendesen íkg. Remélem, ez csak a mai hangulat!