Friday, November 16, 2007

Gombacurry - Gucci Kari


Még mindig lilatönkű pereszke (Lepista personata). Ezúttal curry-ben, mivel kissé tartok a beharangozott túlzott aromásságtól. De sok fűszert hozzáadva nem történhet nagyobb baj. Rafi Fernandez dél-indiai szakácskönyvében találtam ezt a receptet. Nagyon hasznos kis könyv, már több mindent főztem belőle.
Az általam ismert curry receptektől különbözik ez a recept annyiban, hogy a hagymát, fűszereket előzetesen nem pirítja meg, de így is nagyon ízletes lett, ráadásul az elkészítés sokkal gyorsabban megy. Aki erősen szereti, belevághat ráadásnak két egész zöld csilit, én ezt kihagytam, megelégedtem a kevéske őrölt csilivel. Így egy enyhén csípős ételt kaptam. A szerző cikkekre vágott paradicsomot ajánl hozzá, én rizzsel tálaltam.

Hozzávalók (2 főre):

1/2 tk őrölt koriander
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt csili
(esetleg két egész zöld csili, magok nélkül)
2 gerezd fokhagyma
1 kicsi hagyma
25 dkg gomba (nálam lilatönkű pereszke)
2,5 dl víz
10 dkg kókuszkrém (creamed coconut)*
kevés vaj

A gombát megtisztítjuk. Egy-két darabot félreteszünk a tálaláshoz. A többit falatnyi darabokra vágjuk.
A fűszereket, hagymát, fokhagymát (és ha használunk, a csilipaprikát) kevés sóval az aprítóban vagy fűszermozsárban pépesítjük. A fűszerpasztát a kókuszvajjal együtt felforraljuk a vízben, és hozzáadjuk a gombát. Kis lángon fedő nélkül 20 percig főzzük.
Közben a félretett gombát szeletekre vágjuk és a vajon megpároljuk.
Az elkészült curryt rizzsel és a párolt gombával tálaljuk.


*kókuszkrém vagy kókuszvaj elnevezéssel látom a boltokban a 20 dkg-os kókusztömböt. Magyarországon tapasztalatom szerint leginkább ezzel a fajtával találkozni.

3 comments:

Anonymous said...

De szép ez a gomba!
És valami irtó finom lehet, ez számomra újszerű megközelítése a gombás ételeknek.
Egyébként voltam indiai főzőtanfolyamon, ott csak a hagymát pirította a szakács, a fűszereket nem.

Zsuzsa said...

Érdemes kipróbálni, eddig én sem csináltam még, bár a férjem már évek mondja, hogy ki kéne próbálni (és nem is szép tőlem, de pont akkor csináltam, amikor el volt utazva - no, de mit tehetnék, ha egyszer most volt gomba?:) - de lesz ismétlés)
Vagy valami ízetlenebb fajtából érdemes, akár bolti csiperke, de olyanból, amin van harapni való, pl. szerintem laskából nem biztos, hogy jó, vagy épp egy nagyon aromásból, ha azt akarjuk elnyomni.
Vargányából semmiképpen nem készíteném!

Érdekes, eddig szinte minden indiai recept, amit olvastam, a fűszereket is pirította, azt hittem, így kell! Akkor most eloszlott ez a tévhitem! :)
Indiai főzőtanfolyamra én is készülök, sok-sok éve voltam egyet, és az nagyon szuper volt.

Anonymous said...

Ki is fogom próbálni, csak jó lehet. A fűszereket nem mindig pirítják, és ha mégis akkor sem mindig szárazon, ahogy én is hittem sokáig. És határozottan azt is, hogy a curryhoz szárazon. Mindig tanul az ember...

Még olvasni kellene megtanulnom, mert sajnos a vezetéknevét mindig félreolvasom ennek a szegény gombának...