Sunday, June 17, 2007

Töltött sült galambgomba



Mostanában szerencsére bőviben vagyunk a vargányának és a rókagombának. Nem lenne méltányos azonban meg sem emlékezni a galambgombákról. Máskor persze jobban megbecsüljük őket, amikor nem akad az első számú kedvencekből. Most azokkal egyidőben rengeteg gyönyörű, friss, egészséges galambgomba is előjött. Igyekeztünk ellenállni a kísértésnek, és csak a legszebbeket hazahozni.

A galamb gombák szép színes társaság, kalapjuk a piros, zöld, barna, rózsaszín, narancsos, tört fehér minden árnyalatával díszeleg. Rengetegen vannak, és sokukat alig lehet megkülönböztetni egymástól. A jó hír, főleg kezdő gombászok számára, hogy nincs köztük végzetesen mérgező. Persze némelyik tud kellemetlenségeket okozni. Vannak előkelőbbek is a csapatban, melyek élvezeti értéke magasabb a többiekénél, pl az ízletes galambgomba, vagy a dióízű, én a varast is nagyon szeretem.


Számomra ez a galambgomba elkészítésének klasszikus módja. Most van egy kis csalás a dologban, ugyanis grillen, parázson kell elkészíteni, de most kivételesen, időhiány miatt, egyszerűen a sütőben sütöttem meg. Így is majdnem olyan jó, de csak majdnem. Az egész nagyon egyszerű, kell egy nagyon jó parázs, míg az alakul, a gombákat megtisztítjuk, majd mindenféle finomsággal megtöltjük (még ne teljesen kinyílt kalapok legyenek) - végtelen a lehetőségek tárháza. A grillrácsra pakoljuk, és 10-12 perc alatt megsütjük.



Nálunk ezúttal ilyen töltelékkel fordultak elő:

1. Juhtúrós, ez a kötelező elem - juhtúrót kevés tejföllel összekeverünk, ezzel töltjük meg a gombát. Van aki kaprot, vagy petrezselymet is kever bele, én így natúr szeretem. A tetejére fektethetünk egy szelet bacont vagy egyéb szalonnát.


2. Mozarellás - a kalapba először egy szelet paradicsom, só, arra összetépkedett bazsalikom, majd egy szelet mozarella kerül. Lehet sózni, borsozni.


3. Kéksajtos - a sajtot összetörjük, kevés tejföllel kikeverjük.


4. Krémsajtos -
Cserpesék natúr krémsajtja kevés reszelt cheddar sajttal kikeverve.


5. Basic változat a tejallergiásoknak - csak baconszeletek a gombakalapokba.

2 comments:

Rossamela said...

Több galambgombát kaptam, mint amit hirtelen meg tudnánk enni, és sajnos elég földes-leveles, muszáj jól megmosni és így elég csatakos lesz, van javaslatod arra, hogyan lehetne elspájzolni?

Zsuzsa said...

Csöpögtesd le róla a vizet, amennyire lehet, vágd föl falatnyi darabokra, és párold le (zsiradék sem igazán szükséges alá). Addig főzd, amíg az összes folyadék el nem párolog róla, hűtsd ki, és fagyaszd le. Tojás alá, vagy töltelékekbe is jó lesz, vagy mondjuk egy gombás lepényhez. Két főre nyers állapotában kb. 30 dkg-nyit érdemes fagyasztani.