Monday, June 04, 2007

Újkrumplival, paradicsommal rakott vargánya


Végre kezd beindulni a várva várt vargányaszezon, itt a nyári vargánya. Ez még nem az ízletes, arra még várni kell egy keveset, de éppen olyan jó. Hétvégén egész szép mennyiséget gyűjtöttünk, szárítani, fagyasztani is jutott belőle. Nagy öröm, amikor tele a kosár, de este, amikor az ember fáradtan, koszosan, korgó gyomorral hazaér az erdőből - a gyerekek persze sosem fáradtak, ők azonnali szórakoztatásra és törődésre vágynak -, bizony sokszor elég csekély lelkesedéssel vág bele a feldolgozásba. A gombával az a baj, hogy nem várhat , míg kedvem lesz pepecselni vele, minél előbb el kell dönteni, mi lesz vele, hiszen nagyon romlékony.
Így született meg ez a viszonylag gyors, és viszonylag kevéssé munkaigényes vacsora, melyet aztán hatalmas lelkesedéssel fogyasztottunk, lévén az első kiadós idei vargányaétel.

Hozzávalók:

1/2 kg vargánya
1 kg újkrumpli (parázs)
2 hagyma
3-4 szem paradicsom
olívaolaj
3-4 szál friss kakukkfű
10-15 dkg sajt (nálam most Cserpes féle fonott és cheddar vegyesen)

A krumplit alaposan megmossuk, meghámozni nem kell, és sós vízben megfőzzük. Közben a vargányát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és adagonként, egy rétegben kisütjük a vargányát. Forró legyen az olaj, hogy a gomba süljön, ne párolódjon. A hagymát karikákra vágjuk, és az is kisütjük. A paradicsomot felszeleteljük.
Amikor a krumpli megfőtt, a vizet leöntjük róla, kicsit hűlni hagyjuk, hogy dolgozni lehessen vele, felkarikázzuk. Egy tepsi vagy jénai edény alját kicsit kiolajozzuk, elrendezzük rajta a krumpli karikákat, megsózzuk. Erre jön a vargánya, sózzuk, a kakukkfüvet rámorzsoljuk. A hagymát is rátesszük, majd a paradicsomot. Végül a tetejére reszeljük a sajtot. Kis időre forró grill alá tesszük, hogy a sajt ráolvadjon, kicsit megpiruljon.
Mi salátával ettük, de grillhús mellé is jó lehet köretnek.


1 comment:

Anonymous said...

Ez nagyon finom lehetett.
Vargánya!!Mmmmm...