Saturday, June 16, 2007

Rókagombás mascarpone szósz


A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) kedvenc gombáim egyike - s ráadásul a 2007-es év gombája is. Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően egyre több helyen bukkan fel. Szeret az avar alatt bújkálni, így nagyon kell figyelni. Persze sokszor egy-egy nem olyan óvatos példány felhívja magára a figyelmet, és aztán a körötte lévő lombot félreseperve megtalálhatjuk rejtekező társait is. Színe gyönyörű, az egész halványsárgától a szinte narancsvörösig terjed, illata csodálatosan gyümölcsös, leginkább a sárgabarackra emlékeztet.
Mostanában érdemes a piacokon is keresni, aki nem maga szedi. Az ára kilónként 3500-4000 Ft körül van itt Budapesten, a Nagycsarnokban állítólag drágább.

A tavasz eleji kucsmagomba szezon óta foglalkoztat
ez a recept, már akkor szerettem volna elkészíteni, persze kucsmagombából. Hiába volt tervbe véve, valahogy nem sikerült megvalósítani. Most, az első rendes adag sárga rókagombánál úgy döntöttem, nem is halogatom tovább, rókagombával is működnie kell. Nem is csalódtunk benne. Bár az igazán profik még a szósszal fogyasztott tésztát is házilag készítik, én beértem bolti lasagne-vel. Így is nagyon finom lett, de tény, lehetne tovább fokozni. :)


Hozzávalók (4 főre):


fél kiló rókagomba
1 ek vaj

250 gr mascarpone
1,5 dl tej
1 ek vegyes gombapor
1 tojás sárgája
frissen őrölt bors

25-25 dkg fehér és zöld színű (spenótos) lasagne

A rókagombát óvatosan megtisztítom, a kisebbeket egészben hagyom, a nagyobbakat felezem, negyedelem. A vajat megolvasztom, és megpárolom rajta a rókagombát. A levét hagyom majdnem teljesen elpárologni, csak egy kevés maradjon rajta.

Közben a lasagne lapokat három-négy darabra törve, adagonként, gyakran kevergetve, hogy ne ragadjanak össze, megfőzöm.

A tejet, a mascarponét, és a gombaport összekeverem, lassan felmelegítem, és forralok rajta egyet, a tüzet elzárom. 1-2 percig hűlni hagyom, majd picit sózom, és belekeverem a tojás sárgáját, jól elkeverem. Hozzáadom a gombát, azzal is összekeverem. A lasagne-t tányérokra rendezem, a szószt ráöntöm, és kevés borsot őrlök rá.
Paradicsomsalátával tálalom.


(A receptötlet lilapereszkétől való, aki az eredetit egy mascarponés doboz csomagolásában találta)

2 comments:

Nyárikonyha said...

ez már a képről illatozik. pénteken a fény utcán sztem ezzel volt tele a lenti langosos elott a faasztal, csak addigra mar elfogyott a zsé. jövő héten megcsinálom.

Zsuzsa said...

Remélem, lesz még a jövő héten is, mert kezd túl meleg lenni nekik. Ma még elég szép frisseket szedtünk.