Thursday, May 04, 2006

Trombitagombás galuska

Sokoldalúan felhasználható, nagyszerűen ízesít, kevés helyet foglal, sokáig eltartható: ez a gombapor. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, szellős, napos helyen törékennyé szárítjuk. Mi egy csak erre a célre használatos kávédarálóban szoktuk megőrölni. Minden gomba alkalmas gombapornak, de természetesen vannak, amik jobbak a többinél. Ezek egyike a sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides), melyet még csak szeletelni sem kell, csak szétteríteni, és szárítani.


Állítólag a szárítás hatására ízei még fokozódnak, felhasználásában egyetlen tulajdonsága okozhat nehézséget, fekete színe. Már ősszel készítettem egy adag gombaport trombitagombából, és tettünk el belőle szárított formában is, ami szépen fogyogatott. Egyik nap azonban egy teljesen elfelejtett, méretes adagot találtam belőle a hűtő tetején.
Ekkor ajánlotta Hapci03, a gombázós topikról, a trombitagombás galuska készítését, azzal, hogy csúnya és finom. Így is van, érdemes megkóstolni.

Próbaképp egy egyszemélyes adagot készítettem magamnak uzsonnára. Egy tojásból készítettem a galuskát, kevés sóval, annyi liszttel, amennyit felvesz. Jól kikevertem, majd hozzáadtam egy púpozott teáskanál gombaport, elkevertem, és még két teáskanál vízzel lazítottam a tésztát. Forrásban lévő vízbe szaggattam, rövid főzés után már lehet is tálalni. Frissen reszelt pecorino romano sajtot szórtam rá, finom lett.


Legközelebb egy kicsivel több gombaport fogok beletenni, hogy fokozzam a gombaízt. Bár színe szokatlan, de szerintem nem "rémisztő". Másféle gombából készült gombaport használva szolidabb kinézetet lehet elérni. Lelki szemeim előtt már egy őszi jó zöldséges szarvasragu lebeg, trombitagombás galuskával tálalva...

1 comment:

Rossamela said...

De jó ötlet! Van egy kis szárított tromitagombám, meg éppen pecorino is van a hűtőben, a jövő héten fekete galuskát eszem. Át fogom forgatni egy kevés fokhagymás olívaolajjal, úgy rá a sajt. Még egy kis zöldsaláta kell mellé, hm, de finom lesz!
(Egyébként engem egy csöppet sem zavar a színe, a tintahalas tészta is tetszik. Szép kontrasztos ételeket lehet alkotni velük.)
De a zöldséges szarvasragu trombitagombás galuskával is pazar!