Tuesday, May 16, 2006

Zöldségleves sárguló pereszkével

Eredetileg akácpereszkére indultunk, de abból egy darabot sem találtunk. Utóbb megtudtuk, hogy nem is jókor, és nem is igazán jó helyre mentünk: az akácpereszkét az akácvirágzás végén, igazán öreg akácosokban érdemes keresni.
Szerencsére nem teljesen üres kézzel tértünk haza, találtunk egy kevés sárguló pereszkét (Tricholoma scalpturatum). Kinézetében, ízében és állagában a rákízű pereszkére (Tricholoma terreum) emlékeztet.


Önmagában nem állta volna meg a helyét ez a kistányérnyi mennyiség, így lett belőle egy egyszerű leves. Ami különlegessé teszi, az a levesbetét, a trombitagombás galuska továbbfejlesztett változata. Igazi, erőteljesen erdei gombaízű levest kaptunk így, rég ettünk ebben a műfajban ilyen finomat!

Hozzávalók:

1 póréhagyma kb. 10 centis fehér része,
2 db fiatal sárgarépa
1 db fehérrépa
10 dkg sárguló pereszke
8 dl víz
2 db bio zöldségleveskocka
1 ek olívaolaj

A galuskához:

2 tojás
tönkölybúzafehérliszt
3 púpozott teáskanál trombitagombapor

1/2 teáskanál kakukkfű

Elkészítés:

A póréhagymát és a répát karikára vágjuk, és vastagfenekű lábosban kis lángon feltesszük párolódni (szükség esetén pici vizet lehet hozzáadni). 10 perc után beletesszük a felszeletelt gombát is, és a zöldségeket puhára pároljuk. Ha kész, felengedjük a vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, felforraljuk. Végül a tetejére öntjük az olívaolajat. A trombitagombás galuskával tálaljuk.
A galuskához felverjük a tojásokat, annyi lisztet adunk hozzá, hogy a szokásosnál lágyabb masszát kapjunk. Belekeverjük a gombaport, sót, kakukkfüvet. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, 1 percig főzzük.


No comments: