Friday, July 23, 2010

Vargányás papucs


Ha minden igaz, csapadékos időnek nézünk elébe, és a nagy hőség után újra kedvez az időjárás a gombáknak. Ez a papucs még az előző vargányahullámban készült, és bár nem olyan gyors, mint az előző levelestészta alapú lepények, érdemes kipróbálni. A vastagabbra szelt vargányaszeletek jól kiadják ízüket a joghurtos kelt tésztán. Persze nem csak papucsalakúra lehet formázni, engem a török pide ihletett meg.

Hozzávalók:

a tésztához:

22 dkg liszt
1 tk szárított élesztő
1 ek olívaolaj
1/2 tk só
1,5 dl langyos víz

a tetejére:

6 ek sűrű török joghurt
1-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
15-20 dkg vargánya
bors
4 ek olívaolaj

A tésztához valókat összegyúrjuk, néhány percig dagasztjuk, majd letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A fokhagymát felaprítjuk, a vargányát felszeleteljük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és két hosszúkás, kb. 8 cm széles, 6-8 mm vastag  "papucsot" formázunk belőle. Megkenjük a joghurttal, megszórjuk a fokhagymával, elrendezzük rajta a vargányaszeleteket, végül sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal.
Előremelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a széle picit pirulni kezd, vigyázzunk, ne süssük túl.

5 comments:

nagypapi said...

Érdekes, én ugyanezt a tésztát használom pizza alapnak.

Zsuzsa said...

én is. javítok is rajta egy fél mondatot. nálam pizzaként nagyon vékony, ropogós, ez pedig puha, párnás.

nana said...

szia, félig kicsit off, de szeretném megkérdezni, h szerinted hol tudok rókagombát venni? nem tudom, írtál-e már beszerzési helyekről.. köszönöm!

Zsuzsa said...

nagyobb piacokon, a bosnyákon is volt ma reggel.

nana said...

köszi!