Tuesday, August 10, 2010

Hortobágyi rókagombás palacsinta

Most tessék menni a piacra és az erdőbe, ínséges nyarak után most végre nem lehet panaszkodni, bőségesen terem a hegyekben az erdei gomba. A piacon leginkább vargányával és sárga rókagombával találkozhatunk most, bár kisebb mennyiségben a különféle tinóruk és a trombitagomba is képviseltetik magukat. Az erdőben természetesen bővebb a választék.
Ha ennyi a gomba, ilyenkor még az is megesik, hogy marad a rókagombapörköltből, bár a töltött gombás palacsinták annyira finomak, hogy még kifejezetten erre a célra is megéri elkészíti a pörköltet. Nálunk, hála kedves gombásztársainknak, ráadásul bográcsos volt a maradék, így az álhortobágyi palacsinta füstös ízével még a szokásosnál is finomabb lett.
Pontos recept nincs, a tapasztalatok szerint fejenként két palacsinta elég szokott lenni.
A rókagombapörköltet kevés tejföllel összekeverjük, hogy jól kenhető állagú masszát kapjunk. A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, és kizsírozott sütőedénybe tesszük. Egy jó nagy adag tejfölt összekeverünk 1 vagy 2 tojással, sok apróra vágott petrezselyemmel, és elsimítjuk a palacsinták tetején. Forró sütőben eleinte letakarva, majd fólia nélkül addig sütjük, míg kicsit megpirul a teteje. Egy-két pohár könnyebb vörösbor, pl. ha jobbféle kadarkához jutunk, nem árthat meg mellé.

No comments: