Sunday, November 29, 2009

Sült gnocchi lilatönkű pereszkével, gorgonzolával



A lilatönkű pereszke (Lepista personata) az a gomba, melynek létezéséről csak két éve szereztem megdönthetetlen bizonyítékot, és bár akkor és azóta sem került nálam a kedvencek listájára, azért szezonjában egyszer-kétszer jóízűen el lehet fogyasztani. Gyönyörű lila tönkjét pedig bármikor, bármeddig szívesen elnézegetem. A lilatönkű pereszke ezekben a csapadékos, enyhe hetekben kosárszámra terem kedvenc helyein, leginkább a legeltetett mezőkön, valóságos áldás a gombamentes ősz után. Az erdei gombák, a rizike, rókagomba és társaik, vagy a vargánya novemberi hulláma idén elmaradt, nem csoda, hogy örülünk neki.

A következő ételt Malouf Mushrooms c. gombás szakácskönyve alapján készítettem, az eredeti receptben lila pereszke és sötét trombitagomba szerepel, nálam csak lilatönkű pereszke került bele, de az eredeti verziót is érdemes lehet kipróbálni. A gnocchikészítés ne riasszon el senkit, egyszerűen, és viszonylag gyorsan elkészül. Nem egy fogyókúrás fogás, bár egy személyre látszólag kis adag jut, igencsak laktató. Könnyű főétel elé előételként tálalhatjuk, vagy akár a főétel részeként, egy szelet hússal, salátával. Egyszemélyes kis formákban sütöttem, hogy szebben legyen tálalható.

Hozzávalók (4 személyre):

45 dkg krumpli
16 dkg liszt

2 dl tejszín
16-20 dkg gorgonzola (attól függően, hogy mennyire intenzíven szeretjük az ízét)
frissen őrölt bors
1,5 ek vaj
30 dkg lilatönkű pereszke (vagy lilapereszke és sötét trombitagomba vegyesen).

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük. A liszttel és kevés sóval összegyúrjuk, majd kettéosztjuk. Két centi átmérőjű hosszú hurkát sodrunk belőle, majd hurkát két centis darabokra vágjuk, a darabokat egy villa fokával kissé szétlapítjuk. Forrásban lévő sós vízben a felszínre jövéstől számítva két percig főzzük, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, kicsit hűlni és száradni hagyjuk.
A tejszínt egy kis lábosban felforrósítjuk, beletesszük a gorgonzolát, megolvasztjuk, félretesszük.
A gombát megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk.  
A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, felforrósítjuk, és a forró serpenyőben a gombát két percig kevergetve pirítjuk. Ha ügyesek vagyunk, nem ereszt levet (ha nem, a keletkezett kevés levet leöntjük).
A tejszínes szósz felét összekeverjük a gnocchival, és egy (vagy több) sütőedény aljába simítjuk. Rászórjuk a gombát, borsozzuk, majd ráöntjük a maradék szószt. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben negyed órát sütjük, vagy amíg egy kicsit megpirul.

Ha a tálka kiürült, a maradékot érdemes friss kenyérrel kitörölgetni.



Lilatönkű pereszkés receptek korábban:



12 comments:

Doctor Pepper said...

:-) hirtelen azt olvastam, hogy lilatökű....:) tricky, tricky:)

Zsuzsa said...

Hát, azt te tudod, miért... :D

nagypapi said...

Javasolt ital: félédes szamorodni

Zsuzsa said...

Szép gondolat! :)

nagypapi said...

Van egy bökkenője, félédes szamorodni alapból nincsen, vegyészkedni kell...:)

Zsuzsa said...

Akkor inkább igyunk mást! :)

nagypapi said...

OK, legyen Fordítás :)
(Beszereztem pár palackkal, talán jan. 23-ra marad egy.)

Anonymous said...

No ezt ki fogom próbálni, van két adag fagyasztva. De csak ha senki nincs itthon, mert ha a családból látja valaki,hogy áttöröm a krumplit, eltérít a lekváros gombóc irányába.

Zsuzsa said...

Hát igen, a családtagokkal kapcsolatban nem árt résen lenni! :) Azért a lekváros gombóc sem rossz...

nagypapi said...

Innen már csak egy lépés az ltp-vel töltött krumpligombóc gorgonzola mártással :)

Zsuzsa said...

Pszt, még meghallják a családtagok! Ilyet végképp csak a távollétükben szabad készíteni, és az összeset nélkülük megenni! :) Kiváló ötlet!

Frici said...

Nagyon tetszik a blog!

BÚÉK :)