Thursday, November 19, 2009

FafülgombalevesA júdásfülegomba vagy fafülgomba (Auricularia auricula-judae) az enyhe, jellegtelen ízű gombák közé tartozik, roppanós, érdekes állaga miatt azonban közkedvelt, pl. a kínai konyhában is. Itthon főként az ázsiai boltokban lehet hozzájutni szárítmányához, ha valaki nem maga szedi. A természetben tavasztól őszig megtalálható, a gombászok örömére még a szárazabb időszakokban is egy darabig, mivel nem a talajon, hanem faágon, fatörzsön terem.
Ha szárított gombával főzünk, felhasználás előtt áztassuk fél órára meleg vízbe, eredeti formáját, állagát teljesen visszanyeri.

Hozzávalók (2 személyre):

1 marék szárított júdásfülegomba
1/2 l átszűrt csirkehúsleves
2 gerezd fokhagyma
mogyorónyi friss gyömbér
1 kicsi sárgarépa
1 ek apróra vágott snidling
1 levél kínai kel, apróra vágva
4 dkg üvegtészta
szójaszósz

A gombát fél órára meleg vízbe áztatjuk, leszűrjük, ha szükséges, darabokra vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, teatojásba tesszük. A levest egy kis lábosban melegíteni kezdjük, beletesszük a teatojást a fűszerekkel.
Amíg a leves melegszik, a sárgarépát gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Ha a leves forr, a gombával együtt beletesszük, a lángot kicsire vesszük. 8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a snidlinget és a kínai kelt is. 1 percig csendesen forraljuk,  a tésztával tálaljuk. A tányérban szójaszósszal ízesítjük.

Míg a leves fő, a tésztát elkészítjük a gyártó utasítása szerint. Ezeket a tésztákat gyakran nem is kell főzni, elég forró vízben áztatni, mindig olvassuk el az elkészítési módot.

8 comments:

duende said...

Ez nagyon tetszik! :)

Zsuzsa said...

Köszi!
Most látom, hogy a tészta kimaradt, update-elem gyorsan! :)

starfokker said...

nájsz:) én nagyon szeretem a júdásfülgombát. egyébként a latin névben nincs egy kötőjel? mi úgy tanultuk.

Zsuzsa said...

de igen, de mindig kifelejtem, még szerencse, hogy nem minden hibát vesztek észre! ;)) javítom

starfokker said...

:D

ez legyen a legkevesebb. ;)

nagypapi said...

Egy kis etimológia a leves mellé:
nevét (állítólag) onnan kapta, hogy jellemzően bodzán fordul elő és Júdás a Ószövetség története szerint bodzafára akasztotta fel magát.

Anonymous said...

Nagyon tetszik, alig várok hasonlót a tányéromban otthon.
köszönöm a jó receptet!

Moni said...

Per favore , metti il traduttore (google translate) sul tuo blog . Grazie.