Thursday, January 07, 2010

Egyszerű gombás lepény



A River Cottage Everyday című szakácskönyvből készült recept. Cikkekre szelve nagyszerű vendégváró falat, sörkorcsolya, vagy étkezések között eszegetni való apróság. Ha vásárolt leveles tésztát használunk hozzá gyorsan és egyszerűen elkészül.
Friss gomba híján egy adag fagyasztott szegfűgombát (Marasmius oreades) használtam hozzá, de más, nem túlzottan karakteres gombákkal is jól működne (nagyspórás csiperkével pl. nagyon jól el tudnám képzelni), akár egyszerre többfélével is.
Ha fagyasztott gombával dolgozunk, felolvasztás nélkül kerüljön a forró zsiradékra, fedő alatt, néha megkeverve olvasszuk ki, majd gyorsan párologtassuk el a levét.  

Hozzávalók:

2,5 dkg vaj
25 dkg szegfűgomba (vagy más erdei gomba)
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2,5 dkg friss kenyérmorzsa (legjobb pár napos házi kenyérből)
1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja
1 ek apróra vágott petrezselyem
25 dkg leveles tészta (fél csomag)
1 ek frissen reszelt Grana Padano

frissen őrölt hosszú bors vagy fekete bors

Ha friss gombával dolgozunk, megtisztítjuk. A szegfűgombát nem szükséges kisebbre vágni, ha másféle gombánk van, felaprítjuk.
A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, rövid ideig kevergetjük, míg megpuhul, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és elpárologtatjuk róla az összes levét. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, és belekeverjük a kenyérmorzsát, a citromhéjat, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
A tésztát kissé belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, tepsire tesszük, a szélétől kb. 1 cm távolságra egy késsel körben bevágjuk, ez lesz a lepény pereme.
A gombás masszát elsimítjuk a tésztán, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokra (légkeverésen 190) előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Forrón, langyosan, hidegen is finom.

2 comments:

nagypapi said...

Hm…étkezések közt nem szoktam eszegetni.
A pár napos kenyérből hogy varázsolsz morzsát, kézzel?
„A tésztát… tepsire tesszük, a szélétől kb. 1 cm távolságra egy késsel körben bevágjuk, ez lesz a lepény pereme.”
Ezt magyarázd el lécci!

Zsuzsa said...

Én sem, sőt újabban étkezésekkor sem...:) de ismerek olyanokat, akik igen.
Igen, kézzel. No nem lesz egyenméretű.
Úgy látszik, már megint elnagyvonalúskodtam a leírást. :( Szóval tészta kinyújt, késsel a pereme mentén körbe kissé bevág, a rátétet csak a a vágáson belüli területen szétken, így a széle feljön, peremet ad, míg a közepe viszonylag lapos marad.