Többször is bizonyíttatott, hogy a szarvasgomba és a cékla nagyszerű párosítás, de nem ez az egyetlen gomba, ami illik ehhez a zöldséghez. A tavasszal termő kucsmagomba is remek kiegészítője, ezt az ételt akkor is elkészíthetjük, de a nyár végi, ősz eleji zsenge, friss, kicsi céklával az igazi. Kucsmagomba ilyenkor nem lévén, a fagyasztóból került elő egy adag.
A fagyasztott gombát ne olvasszuk fel előre, a mélyhűtőből egyenesen a serpenyőbe, lábosba kerüljön (zacskótól, doboztól azért szabadítsuk meg), ott, a lángon engedjen ki.
Hozzávalók (2 személyre):
1+1/2 ek olívaolaj
1 kicsi hagyma
25 dkg kucsmagomba
só
frissen őrölt bors
40 dkg krumpli
40 dkg cékla
25 dkg mascarpone
fél doboz tejföl
egy tojás
A céklát és a krumplit héjában megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és 1 ek olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kucsmagombát, sózzuk, borsozzuk. Ha fagyasztottat használunk, fedő alatt hagyjuk felengedni, ha frisset, addig hagyjuk rajta a fedőt, míg összeesik, majd fedő nélkül kis lángon az majdnem az összes levet elpárologtatjuk, 2-3 evőkanálnyi maradjon rajta.
A krumplit és a céklát meghámozzuk, felkarikázzuk.
A maradék olajjal kikenünk egy tűzálló tálat. Elrendezzük benne a krumpli felét, erre kerül a céklakarikát fele, majd a hagymás gomba felét is elsimítjuk rajta. Mindenből következik még egy réteg, majd meglocsoljuk a tojással és tejföllel, kevés sóval elkevert mascarponéval. Előmelegített sütőben 20 percig, vagy amíg a mascarpone kicsit pirulni kezd, sütjük.
Cékla és kucsmagomba korábban:
No comments:
Post a Comment