Sunday, January 25, 2009

Erdei gombás, céklás sütőben sült rizottó - VKF22



Delia receptje évek óta kipróbálásra vár, amióta téli szakácskönyvében olvastam. Vargányás rizottója a sütőben készül, semmi macera, kevergetés. Régóta készülök megsütni, persze amióta a magától elkészülő rizottó receptjéhez jutottam személyesen a rizskirálytól, ez a recept halasztásra került.
Aztán ahogy lenni szokott, semmi sem úgy készült, ahogy kellett volna, hiszen veszélyesen közeleg már a 2009-es
kucsmagomba szezon, mégsem lenne illendő tavalyi kucsmagombával a fagyasztóban fogadni, a készletet fogyasztani kell. Kucsmagomba-hűvös tavaszi szél-földillat, itt lép be a cékla, a földdel kapcsolatban. Azért kicsit hasonlít még Deliáéra:

Delia rizottója

Az én rizottóm

Hozzávalók (2 személyre):

20 dkg rizottórizs
1 kisebb cékla
25 dkg cseh kucsmagomba
fél fej hagyma
fél pohár száraz fehérbor
2 ek olívaolaj
fél liter zöldségalaplé
2 ek reszelt grana padano sajt + forgácsok a tetejére

frissen őrölt bors

A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
A gombát megtisztítjuk, nem szükséges darabokra vágni, úgyis összemegy. Ha fagyasztott gombával dolgozunk, felolvasztjuk, a keletkezett levet ne öntsük ki.
A rizst egy lapos tűzálló edénybe öntjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, a hagymával, a céklával, ráöntjük a bort és a zöldséglevet (és ha van, a gombalevet is), elkeverjük.
A sütőben tesszük (nem kell letakarni), és forrástól számítva 20 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a sajtot, átkeverjük, és további 20 percig sütjük, míg a rizs magába szívja az összes folyadékot. Forrón tálaljuk, sajtforgáccsal megszórjuk.
Érdemes a tányéron jó bőven frissen őrölt borssal megszórni.

2 comments:

Anonymous said...

Hát ez nekem nagyon tetszik! Tisztára ferronos, csak sütőben! Rájöttem, nekem ebben az egytálban ez tetszik a legjobban, sütőbe be, aztán ki és már tálalok is. Közben meg azt csinálok, amit akarok! Köszi a fordulót!
(ps: az enyém is elkészült, csak meg kell írnom:-))

nagypapi said...

cékla-cseh kucsma-bor...
jó hármas!