Monday, September 21, 2009

Szarvasgombás, céklás spagetti



Szarvasgombás műfajban a szarvasgomba - cékla párosítás az utóbbi időben abszolút kedvenccé vált nálam, legutóbb is egy ilyen receptet tettem fel. Még a nyári szarvasgomba szezonja tart, de várom már a téli és a nagyspórás szarvasgombákat is, hogy azokat is összeereszthessem a céklával.
És egy kis receptajánló, múlt hétvégén lezajlott a Hőgyészi Szarvasgombás Búcsú, sajnos nem tudtam résztvenni rajta, de kiküldött tudósítóim szerint sikeres, érdekes rendezvény volt. A receptverseny döntőbe jutott versenyzőinek pályaművei közül néhány felkerült már a netre, jó szívvel ajánlom kipróbálásukat:


Ehhez a recepthez egy kisebb, kb. 15 grammos nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) használtam.

Hozzávalók (2 személyre):


20 dkg spagetti
1 db nyári szarvasgomba
1 kicsi cékla
2 ek vaj
2 dl tejszín

kevés petrezselyemzöld, apróra vágva

A spagettit sós vízben kifőzzük.
A céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. 1 ek vajat felforrósítunk egy serpenyőben, hozzáadjuk a reszelt céklát, sózzuk, és egy-két percig nagy lángon kevergetjük, majd a tejszínt hozzáadva fedő alatt 10 percig pároljuk.
Közben a szarvasgombából szarvasgombagyaluval néhány szeletet levágunk és félretesszük, a többit lereszeljük.
A céklás mártást lehúzzuk a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a reszelt szarvasgombát. Fedő alatt pár percig pihentetjük, majd a spagettire halmozzuk. A szarvasgombaszeletekkel és kevés petrezselyemmel díszítjük.

1 comment:

Bombadil Toma said...

a szarvasgomba és a cékla nagy barátok!:) és is szoktam párosítani..