Friday, June 19, 2009

A legegyszerűbb vargányás tészta


Nem csak egyszerű, de igen gyors is, amíg kifő a tészta, bőven elkészül a vargánya. Nálam most még szárított vargányából készült, de a hónap eleji csapadékos időjárásnak köszönhetően már kapható a piacokon a vargánya. Múlt hét vége felé 4000Ft/ kg volt a Bosnyák téri piacon a délelőtti órákban, du. 1-2 óra után már jóval kedvezőbben is hozzá lehet jutni, ha úgy tudjuk időzíteni a piaclátogatást. Alkudjunk bátran!
Mivel a vargánya az egyik legízletesebb erdei gombánk, érdemes minél egyszerűbben készíteni vele az ételeket, hogy a gomba ízei jussanak főszerephez. A zöldfűszerek közül igen jól illik hozzá a petrezselyem, a rozmaring és a zsálya, de persze lehet másfélékkel is kísérletezni.

Hozzávalók (1 személyre):

12 dkg tészta (pl. fussili)
3 tk vaj
1,5 dkg szárított vargánya vagy 12 dkg friss
4 levél zsálya
friss parmezán vagy grana padano forgácsok

Ha szárított vargányával dolgozunk, fél órára áztassuk meleg vízbe.
Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, egy evőkanálnyi főzőlevet tegyünk félre.
Szűrjük le a beáztatott gombát (levét tegyük el mondjuk egy leveshez), vágjuk kis darabokra. Ha friss vargányánk van, óvatosan pucoljuk meg és vágjuk kis darabokra. A zsályát vágjuk vékony csíkokra.
2 tk vajat olvasszunk fel egy nagyobb serpenyőben (azért kell nagyobb, hogy egy rétegben elférjen benne a gomba, és inkább piruljon, mint főjjön). Dobjuk rá a gombát, és kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Tegyük hozzá a zsályát is, még fél percig kevergessük, majd adjuk hozzá a kifőtt tésztát, az 1 kanálnyi tésztafőzőlevet a plusz 1 kanál vajat. Keverjük el, hogy a vaj elolvadjon, tegyük tányérra, szórjuk meg a sajtforgáccsal.


3 comments:

lorien said...

Zsályával-parmezánnal én is nagyon szeretem!
Már nagyon várom a vargányát. Hosszú hónapok óta ma voltak először a gombászok szép rókagombával a piacon, és mondták, hogy hamarosan lesz vargánya. Az idei év egyelőre nem kényeztet bennünk.

Gyöngyi said...

Igazad van, az egyszerű sokszor több:)

Zsuzsa said...

Én is bizakodom, hogy a vacak kezdet után beköszönt a gombakánaán. :)