Sunday, June 28, 2009

Fokhagymás, szegfűgombás marhaszelet


A mezei szegfűgomba nagyon kedveli a mostani időjárást, a sok esőt, ilyenkor nagyon is érdemes meglátogatni a réteket, legelőket. A boszorkánykörben termő gombát, ha elegendő türelmünk van, kilószámra szedhetjük. Nálunk is készült már belőle gombaleves, tésztára szósz, és ez a mostani finom fokhagymás, kakukkfüves marhaszelet. A kakukkfű szinte rám erőltette magát, ilyenkor a legfrissebb, legzsengébb, legaromásabb, és ráadásul pont ott terem, ahol a szegfűgomba, természetesen belőle is került a kosárba.
Aki nem maga szedi, mostanában a piacon is hatalmas halmokban találhat, ha maradnak az esők pár napig, remélhetőleg az ára is lejjebb megy, pénteken 3500 Ft volt kilója a Bosnyák téri piacon. Igaz, elég apró munka szedni, lehet, hogy én sem adnám sokkal olcsóbban. :) A tönkje, szívós, rágós, nem sokkal a kalap alatt vágjuk le.


Hozzávalók (2-3 személyre):

40 dkg párolni való marhahús
10 dkg füstölt szalonna
kevés olaj vagy zsír
5 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
1/2 dl száraz vörösbor
1,5 dl víz
20 dkg szegfűgomba
egy kis csokor kakukkfű
2 dl tejföl

A húst 6-8 cm átmérőjű szeletekre vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
Egy vastagtalpú lábosban felolvasztjuk a szalonnát, és félig megsütjük (nem teljesen ropogósra), ha nem elég zsíros, kevés olajat, vagy zsírt adhatunk még hozzá. A hússzelet mindkét oldalát kissé megpirítjuk rajta (ha szükséges, több részletben), majd hozzáadjuk a vizet, a bort, a fokhagymát és a borsot. Fedő alatt puhára pároljuk (kb. 1 óra).
Közben a gombát megtiszítjuk, majd a puhára főtt húshoz adjuk, ha szükséges sózzuk, bele tesszük a kakukkfüvet is. 10 percig együtt pároljuk, a gomba összeesik és kevés levet ereszt. Végül hozzáadjuk a tejfölt is, egyet forralunk rajta, krumpligombóccal tálaljuk.



Korábbi szegfűgombás receptek itt (5 db).

2 comments:

nagypapi said...

krumligombóc jó választás!
Tojással készíted, v csak liszttel?

Zsuzsa said...

Tojással, a teljesen hagyományos krumplis tészta recept.