Tuesday, February 05, 2008

Csicsókás trombitagombaleves


Elmúlt ősszel kazalnyi sötét trombitagombát (Craterellus cornucopioides) szedtünk, bőven szárítottunk is belőle. Finom, aromás gomba, de "harapni való" nem igazán akad rajta, mint ahogy a képen is látható, meglehetősen törékeny alkata van. Mindenféle töltelék kiváló ízesítője lehet, a szószokban is remek. Nem érdemes megijedni attól, hogy az ételeket sötétre színezi, legfeljebb nem indulunk szépségversenyen vele, az íze miatt megéri.

Hozzávalók (4 főre):

1 hagyma
olívaolaj
2-3 marék szárított sötét trombitagomba
3-4 szem közepes csicsóka
3-4 szem közepes krumpli
frissen őrölt feketebors

A tálaláshoz:

sok petrezselyem
ízlés szerint tejföl vagy frissen reszelt parmezán
frissen készült házi galuska

A trombitagombát fél órára meleg vízbe áztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Közben meghámozzuk a csicsókát és a krumplit, felkockázzuk.
A gombát óvatosan leszűrjük, a krumplival és a csicsókával a hagymás alapra dobjuk, vízzel felöntjük. (A gombaáztatólevét, figyelve arra, hogy az edény alján esetlegesen lévő földet ne öntsük bele, is a léhez adhatjuk. Ha rémisztően sötétnek találjuk, ne tegyük, bár a gomba mindenképpen meg fogja színezni levesünket). Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.

Tálaláskor a levest a galuskára kiszedjük, petrezselyemmel bőségesen megszórjuk. Magában is finom, de lehet bele tenni tejfölt vagy reszelt parmezánt. Így három egymástól eléggé különböző levest kaphatunk, mindegyik finom.

5 comments:

Rossamela said...

Nálam is levesbe került a trombitagombád, a zöldségerőlevesben a trombitagomba mellett volt még egy ízbomba: szarvasgombás fürjtojás.
(Már csak meg kéne írnom...)

Egyébként a Nagycsarnokban tukmálták már rám úgy a trombitagombát, hogy "jobb ez, mint a szarvasgomba!".

Zsuzsa said...

Hű, ez finom lehetett!

A trombitagombát tényleg szokták aromásság szempontjából szarvasgombához hasonlítani, de azért nem egy ligában játszanak. :)

Unknown said...

Érdekes, nekem is az a sokadik benyomásom is a trombitagombáról, hogy semmi nem hasonlít jobban a szarvasgombára -persze a télire, mert csak annak az ízét ismerem egyelőre.:)Nekem a szárítmány nem jön be, elég nagy a fagyasztóm. Konyhakészen , de nyersen rakom el. Minden jó tulajdonságát megőrzi a szegfűgombához hasonlóan, akár másfél évig is!

Zsuzsa said...

Szerintem is jobb a fagyasztott, csak nekem nincs elég nagy hűtőm. A szárított trombitával az a gondom, hogy ízét ugyan remekül átadja az ételnek (pl. egy leves leve remek vele, vagy egy szósz), de magában a gombában nem sok íz marad.

Unknown said...

Az aroma is kissé "közönségesebb" a szárítmánynál, mint a vargányánál is.
Na, most kapok a fejemre a vargányásoktól, ha sokan olvassák...