Saturday, April 17, 2010

Kucsmagomba spárgával, medvehagymával


A cseh kucsmagombák szépen lecsengőben, nagyon gazdag év volt, sokáig fogjuk emlegetni. Itt is következzék egy másik kucsmagomba, még pedig a hegyes (Morchella conica). Ez a gomba rendes években jelentősen megkönnyíti, kellemesen áthidalja az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) megjelenéséig tartó rövid időszakot. Idén kicsit más a helyzet, a pusztai kucsmagomba tömeges megjelenése miatt rá kicsit kevesebb figyelem irányul.
A spárga és a kucsmagomba nagyon jól illenek egymáshoz, kár, hogy ilyenkor még nehéz szép (és megfizethető) spárgához jutni. Remélem, egy-két hét alatt javul a helyzet, ez a recept az ízletes kucsmagombával is kiválóan fog működni.

Hozzávalók (3-4 személyre):

1 fej fokhagyma
3 dl csirkealaplé
40 dkg hegyes vagy ízletes kucsmagomba
2 ek vaj
1 lilahagyma
1 pohár creme fraiche
50 dkg spárga (fehér)
8-10 levél medvehagyma
frissen őrölt bors

A fokhagymát alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült (25-30 perc) hűlni hagyjuk, majd a gerezdeket kinyomkodjuk a héjból.
Az alaplevet felére beforraljuk.
A medvehagymaleveleket hosszában 2-3 csíkra vágjuk.
A gombát megtiszítjuk, félbe, ha nagyon nagy, negyedekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és 20-25 percig pároljuk rajta a gombát. Közben a hagymát felkarikázzuk, és a sült fokhagymával együtt a gombához adjuk, és még további 10 percig a gombával együtt pároljuk. Hozzáadjuk a csirkealaplevet és a creme fraiche-t, alaposan átforraljuk. Utoljára a medvehagyma kerül be, csak addig főzzük, míg összeesik.
Amíg a gomba készül, megtisztítjuk a spárgát és enyhén sós vízben megfőzzük.
A kucsmagombát tányérra szedjük, elrendezzük rajta a spárgasípokat, frissen őrölt borssal megszórjuk. Medvehagymás, mascarpónés krumplipürével tálaltam, egy üveg Juhász testvérek Paptag rozét nyitottunk hozzá.



Forrás: J. Acton  és N. Sandler: Mushroom c. könyve receptjének kicsit módosított változata.

2 comments:

nagypapi said...

Lehet, hogy a cskg éve volt, de hogy nem a miénk, az biztos.
Permanens időzavarban vagyunk, a kötelezőre is kevés, nem hogy a szabadon választottra.
(nem panaszképp mondom.)

Zsuzsa said...

Remélem, a rókagombára és vargányára javul a helyzet!!