Sunday, March 28, 2010

Cseh kucsmagomba - ötödik tavasz a blogon



Ez már volt egyszer, de mit tegyünk, ha örökzöld kedvenc. Különben is ez a tematikus blog hátránya, mindig ugyanazok az évszakok, mindig ugyanazok a gombák, mindig ugyanazok a receptek, mindig ugyanaz a szakácsnő.
Tehát aszalt szilvával töltött cseh kucsmagomba baconba tekerve. Szóba sem került más elkészítési mód az idei első rendes adag kucsmagombából (múlt héten össze-vissza nyolc darabot találtunk), a gyerekek boldogok lennének, ha az egész szezonban csak ezt készíteném belőle. A tepsi sütés előtt zsúfolásig tele volt, ezzel számoljunk az adagok tervezésénél. Előételként elegendő fejenként néhány darab, de ha sok nagyméretű kucsmagombára teszünk szert, főételként is fogyasztható friss, jó minőségű fehérkenyérrel. A kucsmagomba tönkjét csavarjuk ki, mossuk meg a gombát - ez egy kivételes gomba, itt gyakran nem csak elnézhető a mosás, de kikerülhetetlen is, a redőkben annyi homok, piszok, miegymás lapulhat meg - dugjunk bele egy fél vagy egész aszalt szilvát, csavarjuk bele egy darab baconbe, és 180-200 fokon süssük meg. A tepsit ajánlatos sütőpapírral kibélelni.

Egy kis olvasnivaló:

6 comments:

Gabojsza said...

Kéééééreeeek szépen én is!

Shroomer said...

Történetesen van még gombám a hűtőben szerdáról, vacsira csinálok egy pár ilyet én is... Gyümölccsel még nem próbáltam párosítani ezeket a cseheket soha.

Piszke said...

Télleg de szörnyű ez a mindig ugyanaz :)

Zsuzsa said...

Gabojsza, kár, hogy nem vasárnap volt a gbt!

Shromer, remélem, ízleni fog, bár utólag kicsit megbántam, hogy megismertettem a gyerekekkel ezt a fogást! :)

Ugye, Piszke, ez valahogy hasonló lehet macaronügyileg is! :) és a sáfrányos igenis klassz!!!!

Spacemaker said...

hol találtál kucsmát? én sehol:(

Zsuzsa said...

Nyáras-galagonyás erdőben.
Most már nagyon fut ki a cseh, hegyes és pusztai kucsmagomba után kell menni.