Monday, March 29, 2010

Kucsmagombás, medvehagymás rizs

Szépen terem a cseh kucsmagomba, a piacokon is lehet kapni már. A szél viszont, jó lenne, ha elállna végre, különben nagyon lerövidül a szezon, a tavalyi kurta kucsmagomba szezon épp eléggé megviselte a gombászlelket, idén megérdemelnénk a bőséges termést. Bár a cseh kucsmagombát leginkább azért becsüljük, mert a tavasz legelső, kiadósabb ehető gombája, íze sem lebecsülendő. Ezen a hétvégén nem csak kucsmagomba, hanem friss, zsenge medvehagyma is jutott, jól összeillenek a tányéron is.
Ezt a kucsmagombás medvehagymást rizst legjobb, ha pecsenyelével bőségesen meglocsolva, ropogós pecsenyekacsával, és egy-két pohár St Andrea Pinot Noir-ral tálaljuk. Ezek híján más mellett is megteszi. :)

Hozzávalók (4-5 személyre):

egy nagy bögre rizs
2 ek kacsazsír (vagy olaj)
25-30 dkg cseh kucsmagomba (tönkje nélkül)
1 sárgarépa, kockára vágva
1 kisebb cukkíni fele
frissen őrölt feketebors
8-10 levél medvehagyma, + 1-2 levél a díszítéshez

A rizst egy ek. kacsazsírral a szokás módon elkészítjük.
A gombát alaposan megtisztítjuk (a kucsmagombát szabad, sőt kell is mosni), a nagyobbakat félbevágjuk.
A cukkínit uborkareszelőn lereszeljük, és vékony csíkokra vágjuk. A maradék egy ek. kacsazsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a répát és a cukkínit, és közepesnél kissé nagyobb lángon megpároljuk. A levét hagyjuk majdnem teljesen elfőni. Közben a medvehagymát csíkokra vágjuk, és a gombához adjuk. Amikor már csak 2-3 evőkanálnyi lé van a gombán levesszük a tűzről, és a rizshez adjuk, jól összekeverjük. Tálalásig melegen tartjuk. A tányéron csíkokra vágott medvehagymával díszítjük.


2 comments:

nagypapi said...

Pedig össze sem beszéltünk. :)

Zsuzsa said...

Hát mi mást is lehetett volna most készíteni?! :)