Monday, March 01, 2010

Vargányás kukoricás kenyér

Sajnos sem erről, sem a következő receptről nem készült kép. A netgombász farsangra vittem a (később bejegyezésre kerülő) diós vargányás tortával együtt, és nem sikerült használható képet készíteni róla. De nagyjából sárga és kerek. A netgombász farsang ételkínálata az eddig megszokottakhoz hasonlóan fantasztikus volt, jobbnál jobb, többségében gombás fogások kínálták magukat. Persze nem csak az ételek a fontosak ilyenkor, hanem a találkozás is gombásztársainkkal, az elmúlt gombászév eseményeinek felemlegetése, és a következő esélyeinek latolgatása. Meg volt jelmezbemutató, tombola, árverés, így az egyesület kasszája is hízott egy kicsit. Ezúton is köszönet az ötletgazdáknak, megvalósítóknak, a tárgynyeremények biztosítóinak és a lelkes vásárlóközönségnek!
Erre a receptre a River Cottage Everyday című könyben bukkantam, ezt a szakácskönyvet a másik blogon már többször emlegettem. Új kedvenceim egyike, néhány gombás recept is van benne, fognak itt szerepelni a későbbiekben, remélem, alapanyag is lesz hozzá.

Hozzávalók (egy 24 cm-es kerek tortaformához):

12 dkg kukoricaliszt
12 dkg liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 közepes tojás
1 ek méz
15 dkg joghurt
1,5 dl tej
2,5 dl olvasztott vaj
bors

2 ek vaj
30 dkg apróra vágott vargánya
1 közepes lilahagyma, apróra vágva

A két evőkanál vajon kis lángon megdinszteljük a lilahagymát. Hozzáadjuk a gombát, és gyakran kevergetve megpároljuk, a végén az összes levet elfőzve róla. Félretesszük.
Összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót és a borsot.
A tojást felverjük, belekeverjük a mézet, a joghurtot és a tejet, az olvasztott vajjal együtt. Hozzáadjuk a száraz keverékhez, gyorsan összedolgozzuk. Nem baj, ha egy-két csomó marad benne. Belekeverjük a gombát is, és a masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (légkeverésen 200 fok) kb 35-40 percig sütjük. A formában hűlni hagyjuk, langyosan vagy hidegen szeleteljük.

No comments: