Sunday, September 13, 2009

Gombaragu bográcsban


Nyári kalandjaink egyike volt az osztrák Alpokban való kempingezés, sátorozással, gombászattal, csúcshódítással és özönvízzel. Még tavaly fedeztük fel az oberwölzi kis kempinget. Akik nem riadnak vissza a minimálfeltételektől, viszont kedvelik a természetet, bátran vállalkozhatnak felkeresésére. Tágas, egyáltalán nem zsúfolt, fő közönsége nyugdíjasokból és kisgyerekes családokból áll, így nem kell hálózsákunkban álmatlanul forgolódni hangos zenés éjszakai tivornyák miatt. A kemping 900 méter magasan van, így forró napokon is kellemesen lehűl éjszaka a levegő, a környéken rengeteg erdő, kirándulóhely, így a gombavacsora mindennapra biztosított. Idén bográcsot is vittünk magunkkal, mivel minden táborhelyhez tűzrakóhely is jár, a tüzifa árát pedig tartalmazza a kempinghely. Első nap mohóságból, mivel otthon vagy két hónapja nem találtunk gombát, túlszedtük magunkat, íme a kényszerszülte szárítóhely, felfordított kempingasztal szúnyoghálóval és csipeszekkel, remekül működött.



Rókagombapörköltet kétszer is kellett készítenem, az a gyerekek kedvence, kicsit másképp készítem, mint otthon, kacsazsír nem szokott lenni nálam, csak olívaolaj, és bográcsban készítve mindenképpen kíván egy kevés vizet maga alá a gomba. Jóféle magyar piros paprikát mindenképpen vigyünk magunkkal, ha gombapörköltet szeretnénk készíteni.


Nagy sikert aratott a vegyes gombaragu, amihez vöröshagymát és apróra vágott fokhagymát dinszteltem meg meg kevés olívaolajon, majd erre került kevés só és borsikafű társaságában a gomba (vargánya, rókagombák, lilapénzecskegombák, fenyőtinóru). Vizet löttyintettem rá és némi vörösbort, 15 perc alatt el is készült. Tésztával tálaltam, és akinek kedve volt kedve, egy-két kanál creme fraiche-t tett a tetejére.





2 comments:

"saját levében" said...

Ezzel gondolom nem kevés új osztrák barátot is szereztetek!

Zsuzsa said...

Hát azt nem tudom, de ténykedésünket látva mertek tőlünk sót kérni.