Vannak dolgok, amiket az ember rózsaszín leányszobájában el sem tud képzelni. Aztán jön az élet, és csak nézünk, hogy mindez velünk történik? Szárított gombával pizzát sütni?
Hát, szegény ember vízzel főz, s míg a szerencsések ott lenn dél-nyugaton szedik a vargányát és a rókagombát, nekünk itt Pest környékén csak az aszály jut. De legalább fogynak a szárított gomba készletek, úgysem szoktam gyakran hozzányúlni! Most a céklatinórúból használtam el egy kis adagot. Ezzel a gombával kicsit bajban vagyok, mert egyesek szerint erre sem szabad alkoholt inni, míg a mértékadó szakirodalom erről nem tett említést. Szigorúan a tudományos elkötelezettség által vezérelve ittam meg hozzá az üveg sört, de rendkívüli kellemes vagy kellemetlen tüneteket nem észleltem. Az alább megadott tésztamennyiség két tepsi pizzához elegendő.
Hozzávalók:
a pizzához:
50 dkg liszt
1 csomag porélesztő
só
4 ek extra szűz olívaolaj
3 dl langyos víz
a pizzaszószhoz:
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
egy üveg paszírozott paradicsom (425 g, Mutti)
kedvenc pizzafűszereink, pl. bors, oregánó, bazsalikom
rávalók:
2 nagy marék szárított tinóruféle
1 ek olívaolaj
1 doboz rikotta (250 g)
3 paprika
5-6 szem paradicsom
10 - 15 dkg sonka (pl. feketeerdei)
15 dkg mozarella
A pizzatésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. A sütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük. Tepsiméretűre nyújtjuk, a tepsibe helyezzük, 10 percig piheni hagyjuk, mielőtt megpakolnánk a rávalókkal.
A szószhoz a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd 2 ek olívaolajon puhára pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomot, beleszórjuk a fűszereket, és 10 percig kissé félrehúzott fedővel lassan főzzük (vigyázat, bugyog és köpköd!). Kicsit hűlni hagyjuk. Aki nem szereti, hogy kicsit darabos, össze is turmixolhatja.
A gombát meleg vízzel felöntjük, fél órát áztatjuk, majd az olívaolajon kevés áztatólével együtt 6-8 percig pároljuk.
A paradicsomot és a paprikát karikára vágjuk. A mozarellát nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A pizzát megkenjük a szósszal, elrendezzük rajta a gombát, a paradicsomot, paprikát, közéje kanállal egy-egy kanál rikottát teszünk. A szeletelt sonkát a tetejére tesszük, megszórjuk a mozarellával.
A legmagasabb hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.
ui. Látom ám a statisztikából, hogy mindenki a sárga gévagomba recepteket keresi rajtam, de újjal abból sem szolgálhatok, nem járunk az ártereken mostanában. Tessék a régebbiekből mazsolázni.
5 comments:
A kis hevesi falucskában - ahol a háztájink is van :)) - tanultuk, hogy a vargányát 8-10 mm vastagra szelve kell szárítani, így szinte bármilyen fogás készíthető belőle, még rántani is lehet.
Igen, én is viszonylag vastagra szelem, inkább lelkileg visel meg, hogy nem friss kerül rá. A pizza szokott lenni az egyik jollyjoker dömping esetén, hogy használjuk fel már gyorsan a maradékot, ne kelljen kidobni.
Megnézném magamnak én azt a háztájit...
Ááá, a háztáji...
semmi különös; hegyoldal, aljában némi víz, elszórtan fák, a földön meg gomba...:)
Talán hét végén fellovagolunk, ott voltak esők a múlt héten.
Gonosz, gonosz! :D
Szóval ti nem kalandoztok a nyugati végeken hétvégén. :(
Nyitom az ablakot, nem küldenél egy adagot?
Kedves Zsuzsa, ajándékom van Számodra, látogass meg légyszíves!
Post a Comment