Gombákos feltette szokásos tavasz eleji gombászidegborzoló/szívmelengető kucsmagombás képeit a Netgombász fórumra. Ez egyrészt felzaklatott, másrészt erőt és elszántságot adott, hogy utolsó adag fagyasztott cseh kucsmagombámat elővegyem a hűtőből, és feldolgozzam (kell a hely az újnak). Van remény, mi több bizonyíték, hogy jön a tavasz, már a kertek alatt bújkál, néhány hét, és kezdődik a cseh kucsmagomba (Ptychoverpa bohemica) szezon. A serpenyőből is őrületes tavaszillat csapott meg, így a medvehagyma is előkerült, ha már lúd, legyen kövér. Hamarosan friss hozzávalókból készülhet ugyanez!
Hozzávalók (2 személyre):
1 ek vaj
25 dkg kucsmagomba
só
frissen őrölt bors
1 marék medvehagyma
3 csésze főtt rizs
10 dkg kékpenészes sajt (ne legyen túl erős)
1 pohár tejföl
A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 10 percig pároljuk, míg kicsit megpuhul. Ne főzzük el a levét, szükség van rá. A medvehagymát apróra vágjuk, a főzés végén a gombához tesszük, megfonnyasztjuk.
A medvehagymás gombát a levével együtt összeforgatjuk a rizzsel, és tűzálló tál aljába simítjuk. Meglocsoljuk a sajt és a tejföl keverékével, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Ha reggel nem lettem volna lusta cipekedni (s megfogadtam, ilyen többet nem fordulhat elő), egy jó pohár sört ittam volna mellé.
Hasznos tudni, hogy a kucsmagomba, kéksajt jó barátok, megmondták ezt már a testvérblogon is. Nem is egyszer.
3 comments:
Itt is egy példa:
http://kozosgomba.blogspot.com/2007/08/tlttt-kucsma-hagyms-rizzsel.html
Köszi!
Loved reading this, thanks
Post a Comment