Az évad első medvehagymás posztja. Tavasz ugyan még nincs, medvehagyma szerencsére már van, friss, zsenge, fiatal, kicsike, így csak mutatóba szedtem belőle egy keveset. A fagyasztóban pedig lapul néhány rúd szarvasgombás vaj, téli és nagyspórás szarvasgombából tettem félre még múlt év végén. A szarvasgomba a fagyasztással sajnos veszít aromáiból, erejéből, de reszelve, majd puha vajjal elkeverve eltéve viszonylag közelíti a frissen használtat. 3-4 evőkanálnyi adagot szoktam hengerré formázva fóliába csomagolni és fagyasztani, ez ételtípustól függően 2-4 személyre elég. Ehhez az ételhez a nagyspórás szarvasgombával készült vajat választottam, mert ez a szarvasgomba eleve kissé fokhagymás ízű, illatú, így jól illik a medvehagymához. A medvehagymából nem is kell sok hozzá, itt nem főszerepet játszik, csupán kiemeli, erősíti az ízeket, ne vigyük túlzásba.
Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg tészta (nálam farfelle)
2 ek extra szűz olívaolaj
3-4 ek szarvasgombás vaj
5-6 levél medvehagyma
só (fleur de sel)
A tésztát sós vízben megfőzzük. A főzőléből 3 evőkanálnyit kiveszünk, a tésztát leszűrjük, majd visszatesszük a lábosba, majd gyorsan elkeverjük a félretett főzővízzel, az olívaolajjal és a szarvasgombás vajjal. Letakarjuk, és 2 percig állni hagyjuk, hogy a jó melegben a szarvasgomba kiadja ízeit. Közben a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A szarvasgombás tésztát tányérokra tesszük, sózzuk, rászórjuk a medvehagymacsíkokat.
2 comments:
Szeretném a sgítségedet kérni: hol találok a Dunakanyar bal partján(váci oldal) medvehagymát?
Köszönettel: Ildikó
Sajnos nem ismerek arrafelé lelőhelyet.
Post a Comment