Monday, March 23, 2009

Coq au vin

A híres francia étel, a vörösboros kakas egyszerűen készülő változatáról van szó. Hirtelen felindulásból készült, gyorsan meg szerettük volna enni, így lett egyszerű, de mivel a kakas sehogy nem akart megfőni, készülhetett volna az autentikusabb verzió is, mivel elfogyasztására végül csak két nappal később került sor. Abban eleve kétszer annyi hozzávaló van, mint az általam használt receptben, s persze jóval bonyolultabb. Ha legközelebb ismét kakashoz jutunk, kiderül, megéri-e a pluszmunkát.
Kakasunk nem is egy egész kakas volt, hanem egy fél, de még így is óriási. Az előző vevő vitte el a fejét és a máját, nekünk jutott a nyak és a zúza és demokratikusan egy here is. A nyakból, lábból, farhátból, zúzából kicsit bezöldségelve, leszűrve tiszta kakashúsleves került a mélyhűtőbe, hogy később majd felvidámítsa a gombamártásokat.
A kakas borban fő, más folyadék nem is kerül bele, így mindenképpen jó minőségű bort használjunk hozzá, olyat amit meg is innánk. A nem túlzottan vad ízű gombákon kívül (pl. gyűrűs tuskógomba vagy szürke tölcsérgomba) szerintem bármilyet használhatunk hozzá, nálam most vargánya került bele, de eredetileg egy vegyes gombás csomagot szántam volna bele, csak nem találtam meg.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kisebb, vagy fél nagyobb kakas (kb. 1,5-2 kg)
2 ek olívaolaj
frissen őrölt bors
10 dkg szalonna
2 babérlevél
2 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
20 dkg vargánya
2 ágacska kakukkfű
1 üveg száraz vörösbor
2 ek konyak (elhagyható)

A kakast darabokra vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát karikákra vágjuk. A gombát feldaraboljuk.
Az olajat felforrósítjuk, és több részletben megpirítjuk rajta a szalonnát és a kakasdarabokat. Az összes húst beletesszük a fazékba, rátesszük a hagymát és a fokhagymát, a répát, és nagy lángon néhány percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a vörösbort, beletesszük a kakukkfüvet és a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk (nekünk 3 óra alatt főtt meg).
A puha húst és a babérleveleket kivesszük az edényből, a visszamaradt zöldséges levet turmixoljuk vagy átpasszírozzuk. A sűrű zöldséges lében 10 percig pároljuk a gombát, a húst visszatesszük, a konyakot beleöntjük, még egyet forralunk rajta és tálaljuk.

(Az
Officina Nova Szárnyasok c. könyvének receptje volt a vezérfonal).

5 comments:

Anonymous said...

Ó, én ezt már többször főztem.
Gasztronómiai kalandozások Európában c. könyvből - talán húsz éve is van, hogy először próbáltam a recipét.Tyúkos ismerősöktől rendszeresen öreg kakast könyörgök. :)
nyamnyam.maple

Zsuzsa said...

Milyen jó, ha vannak ilyen tyúkos ismerősök, nekem vadásznom kell rá. :)

nagypapi said...

Szomor és Bajna közt van egy tyúkfarm, én bekopognék vasárnap...

nagypapi said...

Nyusziból van hasonló francia recept, jól bírja a vargányát. Royal a jelzője, biztosan azért, mert 2 palac vörös kell hozzá :))

Zsuzsa said...

Hát ha azt mondod, bekopogok. :)