Szépen bővül a sütőtökválaszték, ahogy haladunk előre az őszben, tegnap láttam a hagyományos nagyon sárga sonkatököt, a halvány színű butternut squasht (nem néztem még utána, mi a magyar megfelelője), sőt, még egy gömböc hokkaidó azaz japán gesztenyetök is beugrott a kosaramba. Először sütőtökkrém levest szerettem volna csinálni, de rájöttem, ebben a kánikulában nem esne annyira jól.
A karikára vágott szarvasgombás vaj igen mutatós a tészta tetején, de az ízélmény miatt érdemesebb belekeverni. A forró tésztában-mártásban szépen kiadja ízeit.
Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg tészta (fussili)
80 dkg sütőtök (héja nélkül)
só
bors
olívaolaj
1 dl tejszín
2 dl zöldségalaplé
snidling, apróra vágva
szarvasgombás vaj*
A sütőtököt apró kockára vágjuk. Egy tepsire szórjuk, kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megsütjük.
A sütőtök felét félretesszük a tálaláshoz (ha az étkezéshez közel készítjük, legjobb a sütőben hagyni, hogy meleg maradjon).
A tök másik felét a tejszínnel és a zöldséglével turmixoljuk.
A tésztát bő vízben kifőzzük. A tökszószt megmelegítjük. Tálaláskor a tányérokra halmozzuk a tésztát, meglocsoljuk a tökös mártással, rászórjuk a sült tökkockákat, snidlinggel meghintjük, végül a szarvasgombás vajból néhány karikát vágunk rá.
*A szarvasgombás vajhoz szobahőmérsékletű puha vajba friss szarvasgombát reszelünk. Hengerré formázva alufóliába csomagoljuk. Hűtőben napokig, fagyasztóban hónapokig eláll. Ha fagyasztjuk, fogyasztás előtt fél-egy órával vegyük ki a mélyhűtőből.
5 comments:
Egyszerű és finom.
Alighanem felhívom baguszt...:))
Jó gondolat, magam is fontolgatom.
Csak most látom a profilképedet. :)
Ebben a formában tehát a tök turmixolt része gyakorlatilag nyers?
Nem ad furcsa ízt?
Nem, nem az egész megvan sütve, fele félretéve egészben, fele turmixolva.
Bocsánat, figyelmetlenül olvastam!
Post a Comment