Saturday, July 26, 2008

Csiperkékről képekben - receptek később

Az alábbi képeken a csinos, húsos, jó illatú nagyspórás csiperkék (Agaricus macrosporus) láthatók. Hajlamosak tömegesen, nagy boszorkánykörökben teremni. A boszorkánykörök már jó messziről észrevehetők, ott sötétebb a fű színe. Leginkább a legelőkön érdemes utánuk kutatkodni. Irtó nagyra képesek megnőni, méretesebb példányaiból 2-3 darab is elegendő egy népesebb családnak. Ma mi főleg még junior ligában játszó egyedeket gyűtjöttünk.


A kirándulás elején, még társbérletben a szegfűgombákkal. Később teljesen kiszorították szegény Marasmius oreadeseket.Csiperke és szegfűgomba termőhely. A gombát mindig kosárba gyűjtsük. Vészhelyzetben vászonszatyor, papírtáska is alkalmazható. Nejlonzacskó soha!


Telik a kosár (az egyik).


Őt szegényt már megettük. Finom volt.

2 comments:

liscsim said...

Elárulok egy titkot. De tényleg csak kettőnk közt maradjon! A szegfűgomba kivételesen bírja a nejlonzacskót. Sőt, még benne is hagyhatod, hűtőben rekord ideig eláll, és csak abban nem is szárad meg. Másban tartva meg elég hamar. Ne terjeszd, egyes tudósok úgyse ismerik el. :))

Zsuzsa said...

Isten őrízz, tőlem ilyesmi tuti nem fog elhangzani a blogon! :))
(Képzeld, velem is előfordult, hogy nejonzacskóban hoztak nekem szegfűgombát, és megettem, de nem mondtam meg senkinek.:) )