Tuesday, October 25, 2011

Töltött krumpli

Régóta nem volt dolgom óriás tölcsérgombával (Clitocybe geotropa), különösen nem kukacmentessel, de ma egy mogyoróbokor alól vesztükre rám vigyorogtak. Csupa egészséges, fiatal példány. Az óriás tölcsérgombát nem mindenki szereti aromás íze, illata miatt, de egy próbát szerintem mindenképp megér, főleg azoknak, akik szeretik a májusi pereszkét, szürke tölcsérgombát és a hasonló erőteljesebb ízű fajokat. Ebben az ételben nem teng túl a gomba íze, ne pároljuk túl, hogy kellemes, roppanós állagát megtartsa. Az idősebb példányok fogyasztását nem nagyon ajánlják, mert szívós lehet.

Hozzávalók (2 személyre):

4 db közepes sütnivaló burgonya
1 ek vaj + a kenéshez
1 fél vöröshagyma
8 - 10 darab fiatal, kisebb méretű óriás tölcsérgomba (kb. 10 - 15 dkg)
1 ek. apróra vágott petrezselyem
frissen őrölt bors
1 kisebb kápiapaprika vagy 1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 pohár tejföl
5 dkg húsos szalonna

A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Közben megtisztítjuk a gombát és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát és a paprikát felaprítjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát és kis lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és 5 - 6 perc alatt, gyakran kevergetve megpároljuk. Lehúzzuk a lángról, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselymet, a nyers paprikakockákat és a tejfölt.
A burgonyát félbevágjuk, a belsejét kivájjuk, kb. fél centiméternyit meghagyva a húsából. Megtöltjük a gombás keverékkel. A szalonnát felkockázzuk, és a tetejére szórjuk. Vajjal kikent tepsiben, 200 fokra melegített sütőben 10 - 15 perc alatt megsütjük. Friss vegyes salátával tálaljuk.




(A kosárban óriás tölcsérgomba és rizike.)

5 comments:

nagypapi said...

Na végre, svájci posztok..:)

Unknown said...

A rizike nem fért bele a krumplikba? Nem rontotta volna el. Kellett másra?

Zsuzsa said...

nem kívánkozott bele :)

Gabriella said...

Hmm... fincsi. :P

Tapushi said...

Thank you sharing for your delicious food recipe. I think its healthy. I will try to my best.


background removal service
transparent background Photoshop