Sunday, October 16, 2011

Tintagombás hamis blini



A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) legfinomabb gombáink egyike. Jellegzetes formájáról, pikkelyes, "gyapjas" kalapjáról könnyen felismerhető. Szereti a parkokat, kerteket, világos erdőszéleket (mi is ott találtuk), trágyázott helyeket. A könyvek szerint áprilistól novemberig előfordul, nekem eddig csak ősszel volt hozzá szerencsém. Csak fiatalon ehető, míg lemezei fehérek. Gyorsan öregszik, hamar elfolyósodik, ezért a gyűjtés napján készítsük el. Felhasználásig tartsuk a hűtőszekrényben. A képen a bal oldalon látható példány már szépen "tintásodik" körben a kalap szélén, fiatalabb társa is csalóka, a gyönyörű külső alul már feketedő lemezeket takart.
Kedvelt elkészítési módja a kirántás, bundában sütés (pl. sörtésztában), a tojásrántottában is sokan szeretik. A tintahalgomba nálam most magában megpárolva, hamis blinivel került az asztalra.

Hozzávalók (12 db):

a krémhez:
3 ek. natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
2-3 tk. tejszín
frissen őrölt bors
2-3 szál petrezselyem, finomra vágva

a blinihez:
1 tojás
4 ek. sima liszt
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
1/2 tk. sütőpor
csipet só
1/2 - 1 dl sör
1 tk vaj a sütéshez

5- 6 db gyapja tintagomba
frissen őrölt bors
2 tk. vaj

apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz

Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje szobahőmérsékeletre melegedni. A hozzávalókat annyi tejszínnel, hogy lágy, de nem folyós krémet kapjunk összekeverjük, és félretesszük.
A blinihez összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a sütőport. A tojást kissé felverjük, és a liszthez keverjük, alaposan eldolgozzuk. Annyi sört keverünk hozzá, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.
A vajat megolvasztjuk a serpenyőben, és evőkanálnyi adagonként, félidőben megfordítva kis palacsintákat sütünk a masszából.
Míg a palacsinta sül megtisztítjuk a gombát, és hosszanti csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzádjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk. Gyakran kevergetve 5-6 perc alatt megpároljuk.
A blinit megkenjük a petrezselymes sajtkrémmel, a tetejére teszünk 2 - 3 darab gombát, és kevés petrezselyemmel meghintjük.





Gyapjas tintagombás recept három éve: töltött tintagomba.

No comments: