Tuesday, May 18, 2010

Lazac csiperkeágyon


Hal és gomba. Új műfaj a blogon, az első halas recept. A hal mellett a főszereplő  a csiperke, az előző bejegyzésben részletesebben írtam róla. Köretként zöldspárga, újkrumpli, igazi tavaszias ebéd/vacsora.

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazac
fél citrom leve
2 tk currysó (1/3 rész currypor és 2/3 rész só keveréke)*
30 dkg csiperke
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk balzsamecet
2 ek petrezselyemzöldje, felaprítva
frissen őrölt bors
olívaolaj

Az újhagymát felszeleteljük, és kevés olívaolajon egy vastagtalpú edényben lassú tűzön megpirítjuk. Feljebb vesszük a lángot, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a balzsamecetet is, kis lángon még 1-2 percig kevergetve pirítjuk (vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg). Elzárjuk a lángot, hozzákeverjük a petrezselymet is.
A lazacszeleteket citrommal bedörzsöljük, megszórjuk a currysóval. Egy vasserpenyőt felforrósítunk, kevés olívaolajat öntünk bele, beletesszük a halszeleteket (ha bőrös a halfilé, a bőrös felével lefele). Közepes lángon átsütjük, majd megfordítjuk, a másik felét is pirítjuk 1 percig.
A tányérokon elrendezzük a gombát, a lazacszeleteket ráfektetjük, újkrumpival, zöldspárgával tálaljuk.

* Állítólag Gordon Ramsay süti így a halat. Ha rövid ideig kell sütni, nem pirulna meg szépen, viszont a currytől szép színt kap, de az íze nem currys, kellemesen fűszeres.


3 comments:

nagypapi said...

Hal és gomba nagyon jó együtt, számos kitűnő párosítás létezik.

Tintaleves said...

Nahát, a végén még halimádó leszel?

Zsuzsa said...

NP nyugodtan adj tanácsokat, tudod, hogy nálam a hal az viszonylag újdonság.

Eszter, igyekszem.