Hal és gomba. Új műfaj a blogon, az első halas recept. A hal mellett a főszereplő a csiperke, az előző bejegyzésben részletesebben írtam róla. Köretként zöldspárga, újkrumpli, igazi tavaszias ebéd/vacsora.
Hozzávalók (4 személyre):
4 szelet lazac
fél citrom leve
2 tk currysó (1/3 rész currypor és 2/3 rész só keveréke)*
30 dkg csiperke
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk balzsamecet
2 ek petrezselyemzöldje, felaprítva
só
frissen őrölt bors
olívaolaj
Az újhagymát felszeleteljük, és kevés olívaolajon egy vastagtalpú edényben lassú tűzön megpirítjuk. Feljebb vesszük a lángot, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a balzsamecetet is, kis lángon még 1-2 percig kevergetve pirítjuk (vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg). Elzárjuk a lángot, hozzákeverjük a petrezselymet is.
A lazacszeleteket citrommal bedörzsöljük, megszórjuk a currysóval. Egy vasserpenyőt felforrósítunk, kevés olívaolajat öntünk bele, beletesszük a halszeleteket (ha bőrös a halfilé, a bőrös felével lefele). Közepes lángon átsütjük, majd megfordítjuk, a másik felét is pirítjuk 1 percig.
A tányérokon elrendezzük a gombát, a lazacszeleteket ráfektetjük, újkrumpival, zöldspárgával tálaljuk.
* Állítólag Gordon Ramsay süti így a halat. Ha rövid ideig kell sütni, nem pirulna meg szépen, viszont a currytől szép színt kap, de az íze nem currys, kellemesen fűszeres.
3 comments:
Hal és gomba nagyon jó együtt, számos kitűnő párosítás létezik.
Nahát, a végén még halimádó leszel?
NP nyugodtan adj tanácsokat, tudod, hogy nálam a hal az viszonylag újdonság.
Eszter, igyekszem.
Post a Comment