Sunday, May 16, 2010

Grillezett csiperke avokádós csirkesalátával

Rengeteg az eső (lassan sok is a jóból), sok a gomba, ha nem lenne ilyen ítéletidő, bőségesen szedhetnénk a mezei szegfűgombát, a csiperkét, a májusi pereszkét, sőt már a vargánya is beindult. Hiába, egy gombásznak mindig van miért panaszkodni, ha sok az eső, azért, ha kevés, akkor meg azért.
Nagyspórás csiperkéim egy hétközepi szedésből származnak, akkor még kicsit jobb volt a helyzet.
A csiperkék a bolti csiperkék (sampinyon) rokonai, persze annál sokkal finomabbak, ízesebbek. A nagyspórás csiperke (Agaricus macrosporus) a füves területeket, tápanyagban dús réteket, mezőket, erdőszéleket kedveli, ezért a legjobb, ha legeltetett területeken nézünk körül. Gyönyörű, kiadós, fehér színű gomba, óriásira is nőhet, a fél kilós példányok nem ritkák, a fűben felülről nézve egy pillanatra akár pöfetegnek is nézhetjük őket. Kiváló étkezési gombáink egyike.
Ehhez a recepthez inkább kinyíltabb gombákat válogassunk. Ha csak kisebb, nagyon fiatal példányok vannak, vágjuk hosszában ketté őket, a nagyobb, zárt kalapokat felezzük, negyedeljük, úgy tegyük a grill alá.
Az eredeti receptben az ételhez szükséges húst apróra vágva olívaolajon hagymával megsütik, én maradék citromos, fokhagymás sült csirkét (mellet és combot vegyesen) használtam hozzá.

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg csiperke (tönk nélkül)
frissen őrölt bors
olívaolaj
20-25 dkg sült csirkehús
1 lilahagyma
2 avokádó
25 dkg koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva.
1/2 citrom leve

A gombát olívaolajjal megkenem, sózom, borsozom, és forró grillen mindkét oldalát megsütöm (serpenyőben is lehet).
A húst falatnyi darabokra vágom. A lilahagymát felkarikázom, és kevés olívaolajon megpirítom.
Az avokádót meghámozom, felkockázom, a paradicsomot félbevágom.
Összekeverem a csirkehúst, a hagymát, az avokádót, a paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát és a citromlevet. A gombát tányérokra teszem, melléteszem a salátát, és azonnal tálalom.

Friss kenyérrel kiadós vacsora is lehet, anélkül szinte diétás. :) - Különösen, ha a sört is elhagyjuk mellőle.

(Az eredeti recept egy ágacska apróra vágott friss tárkonyt is tartalmaz, nekem nem volt, de érdemes lehet kipróbálni.)



Recept: Mushroom (Johnny Acton és Nick Sandler)

1 comment:

Shroomer said...

Micsoda skandallum, hogy senki nem szólt hozzá még :O) A grillezett csiperke (bármely nagyobb termetű faj szeletelve, vagy a kisebbek egészben) pedig a legfinomabb előételek közé tartozik. Tegnap "véletlenül" kezembe akadt pár darab, nagy vasserpenyőben kevés olajon megsütöttem a szeletek mindkét oldalát, só és bors őrlődött rá, plusz dobtam mellé pár friss kakukkfűágat ugyanarról a mezőről... Hmmmm mennyei, a gyerekek is imádják!!! Avokádós csirkesaláta nem volt kéznél, de friss baguette az került.