Monday, April 26, 2010

Kucsmagomba-capuccino


A legújabb szenvedély. Már gondolkodtam, hogy az állásomat is feladom, hogy elegendő időm legyen a nyersanyag begyűjtéséhez, mert szemérmetlenül sok gomba kell hozzá, több, mint amennyit a hétvégi néhány órás gombászással be lehet gyűjteni. Még mielőtt az elhatározás tetté érlelődne, lefut a szezon szerencsére, mert mégis, mihez is kezdenék aztán az év többi tizenegy hónapjában?
Pusztai kucsma gombából készítettem, ízletesből is kipróbálnám, de abból még nem akadt az idén elegendő horogra. Csak azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik a tömény erdei gombaízt. Tulajdonképpen ez sem igazán recept, az önmagában, kevés vajon párolt gomba kifővő levéről van szó. 30 dkg gombából kb. 2 dl levet kapunk, ez elegendő is lehet két nem túl mohó személy részére az előétel előtt, az elegáns éttermekben sem adnak ennél többet. Na ugye.
30 dkg kucsmagombát alaposan megtisztítunk, darabokra vágjuk. 1 ek vajat megolvasztunk egy serpenyőben, rádobjuk a gombát, megsózzuk. Fedő alatt, kis lángon kb. 10 percig pároljuk, míg a gomba összeesik, és kiadja a levét. Leszűrjük, a gombát kidobjuk, nem, gombás palacsintát, vagy omlettet készítünk belőle előételnek vagy főételnek. A leszűrt lébe néhány levélke friss kakukkfüvet morzsolunk, lefedjük, és 15-20 percig pihenni hagyjuk. Újra felforrósítjuk, amikor forr, botturmixszal felhabosítjuk, pohárkákba vagy kis csészékbe öntjük és azonnal tálaljuk.

5 comments:

Grenadine said...

ez tecc

Csibész said...

Jujj...bizarr!

Zsuzsa said...

gren, tenks,

csibész, nehogy kávé helyett idd! :)

István Bagi said...

óóó én ezt eddig mindig kiöntöttem :O

Zsuzsa said...

Eztán már ne tegyed! :)