Tuesday, April 06, 2010

Csirkés-kucsmagombás batyu



Remek maradék sült húst felhasználó recept, és elkészíteni is könnyű , a májusi Good Food magazin gyerekreceptjei közt jelent meg.* Ott ugyan gomba nélkül, de nagyszerű alkalom, hogy az idei cseh kucsmagomba bőségben felhasználjunk egy kis gombát. Egyetlen különlegesebb eszközigénye a hatlyukú muffinsütő, ebben a szokásosnál nagyobb méretű muffinok készülnek. A gombát alaposan pucoljuk meg, a redők között sajnos sok homok, föld rejtőzhet, nálunk még egy kicsi meztelen csigát is ki kellett lakoltatni.

Hozzávalók:

egy sült csirkemell
fél doboz konzerv kukorica
3-4 ek mirelit zöldborsó, kiengedve
1 ek olívaolaj
10-15 dkg kucsmagomba
frissen őrölt bors
5 ek tejszín
2 tk mustár
1/2 leveles tészta
1 tojás

kevés liszt a tészta nyújtásához
olaj a forma kikenéséhez

A gombát megtiszítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és addig pároljuk rajta a kucsmagombát, míg az összes levét elfővi. Közben a húst felkockázzuk, összekeverjük a borsóval és a kukoricával. A tésztát kinyújtjuk, és hatfelé vágjuk. A muffinformát kikenjük az olajjal, és belesimítjuk a tésztalapokat.
A kész gombát  a mustárral és a tejszínnel hozzákeverjük a csirkehúshoz. Sózzuk, borsozzuk, és a megtöltjük vele a tésztával kibélelt mélyedéseket. A tésztát ráhajtogatjuk, a tetejét megszúrkáljuk, és megkenjük a felvert tojással. 150 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

*Ezt a részét is teszteltük, nagyon gyerekbarát recept, a kisebbek sokat tudnak segíteni benne, a nagyobbak szinte teljesen önállóan elkészíthetik, ráadásul az étvágyuknak is nagyon jót tesz, sokkal szívesebben fogyasztják a maguk által készített ételt.

2 comments:

nagypapi said...

Készítése valóban gyerekbarát, de a töltelék nem esik "atomjaira" evés közben? kvázi késsel villával kell fogyasztani?

Zsuzsa said...

Igen, ez egy terített asztalos étel.