Thursday, October 08, 2009

Fokhagymás majorannás káposztagombaleves rikottás gombóccal

A káposztagomba nem véletlen kapta nevét, tényleg hasonlít a káposztára (az angolszászok szerint meg a karfiolra, cauliflower mushroom). Sajnos saját képet nem találtam hozzá, de itt a linken szemügyre vehető. Húsa rugalmas, íze kellemesen enyhe, a legjobb levesbe. Egyetlen gond van csak vele, tisztítása rettentően macerás tud lenni, a föld s mindenféle piszok, tűlevelek nemcsak egyszerűen elbújnak a fodrok, redők között, de képesek valahogyan belenőni is. A gombát ne mosogassuk vízzel elvet itt bizony fel kell adni, sőt, még az áztatás is szóba jön olykor. Kalandozásaink során mi még csak az Őrségben találkoztunk vele, ezért ritka szereplő a blogon.

Hozzávalók (4 személyre):

1/2 kg káposztagomba (megtisztítva)
5 gerezd fokhagyma
1 liter csirkehúslé
1/2 tk morzsolt majoranna
1 dl tejszín
1 ek liszt
kevés citromlé

a gombócokhoz:

25 dkg rikotta
1 ek gombapor

1 tojás.
8 dkg liszt + egy kevés a formázáshoz

A gombát falatnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, egy kisebb fazékba tesszük, és feltesszük főni a húslevessel, majorannával. Forrástól számítva 20 percig főzzük kis lángon. A tejszínt elkeverjük a liszttel és egy kevés levessel, behabarjuk vele a gombalevest, egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük, a gombóccokkal tálaljuk.

A gombóchoz összekeverjük a gombaport a rikottával. A legjobb, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy a gombapor kiadja az ízét. Sózzuk, összekeverjük  a tojással és a liszttel, rövid ideig állni hagyjuk, majd lisztes kézzel pici (kb. mogyoró méretű) gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, a felszínre jövés után még 3-4 percig főzzük.
A gombócokat a levesben is ki lehet főzni, akkor kicsit több húslevest használjunk.

2 comments:

Csibész said...

Kedves Zsuzsa! Mivel én még eléggé kezdő vagyok a nem hétköznapi élelmiszerek beszerzésében, tudnál nekem segíteni, hogy ricottát hol érdemes beszerezni? Én már elég sok "hétköznapi" boltban kerestem, nem sok sikerrel....
Egyébként klassz a leves! Ki is próbálnám, ha lenne ricottám...:)

Zsuzsa said...

Leggyakrabban spárba járok, ott szinte mindig van, de match-ban is szokott lenni, a nagy hiperekben meg mindig. Jó próbálkozást, ha találsz! :)