Rövid és szerény volt idén a kucsmagomba szezon, hiába bíztunk a csapadékos, havas télvégen a kiváló termésben. Az áprilisi aszály megrövidítette az idényt, és bizony a mennyiség is jócskán alatta maradt a szokásosnál. Kucsmagombákról - legalábbis frissről - így legközelebb jövőre, inkább elő a vargányaszárítmánnyal. Az Observer Food Monthly mellékletéből lestem el a receptet még tavaly, azóta tervezem, de csak most jutottam szép friss zsályához. A hozzávalók arányán változtattam egy keveset. Jó tanácsként csak annyit, ha ismeretlen, még kipróbálatlan chilit használunk, bánjunk vele takarékosan az elején.
Hozzávalók (2 személyre):
20 g szárított vargánya
fél citrom
8 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
8 zsályalevél, darabokra tépkedve
1 szárított chili, összemorzsolva (elhagyható)
3 ek tejszín
só
frissen őrölt bors
20 dkg szélesmetélt
A vargányát fél órára meleg vízbe áztatjuk, majd a szeleteket kivesszük, lecsöpögtetjük, falatnyi darabokra vágjuk. A citrom héját lehámozzuk, vékony csíkokra vágjuk.
A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a zsályát és a chilit, kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a gombát is. Időnként megkeverve néhány percig pirítjuk. Az áztatóléből 4 evőkanálnyit a serpenyőbe aduk, elpárologtatjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk és még egyszer felforraljuk. Beleforgatjuk a tésztát, azonnal tálaljuk.
11 comments:
Jó kis egyszerű fogás.
A csilis figyelmeztetés saját káron alapul?
Ja,ja, ízlene Neked szerintem.
Nagyon álnok az új peperoncino.
Ez fincsi. Ha zsályára van szükséged, akkor is gondolj rám, nagy bokorral van!
Nálad tényleg minden van! :)
Az elhagyható chilli az egyik legjobb fajta, én is azt hagyom ki :o) Mindenesetre a zsálya-vargánya párosítás önmagában is kiváló... Nyammmm.
Harmadik komponens lehet (deluxe változat) egy kevés borjúmáj, ami jól passzol mindkettőhöz.
Shroomer, ez már egy logikai bukfenc! Zsálya-vargánya párost eddig ritkán használtam, de most majd belehúzunk.
NP, nem hangzik rosszul, már-már főúri lenne!
Nálam a zsálya még csak 3 cm-es.. nem tudom, mikor lesz már fűszernek nevezhető:)
Gyöngyi, locsolgasd szorgalmasan! ;) nálunk már bokorméretű.
Azt írtad, csak most jutottál friss zsályához... Ezek szerint varázsvízzel locsoltad, hogy rögtön bokor lett. :)
Ah, ezt most komplikált lenne elmagyarázni. ;) A bokros zsálya nem itt lakik. :)
Post a Comment