Ez a tészta nem úgy vargányás, hogy vargányát teszünk hozzá, hanem eleve, gyárilag. Gombaporral készült, tagliolina ai poricini, hosszú széles metélt, ami ráadásul hosszában csíkos, valamennyire a képen is látszik. Nyersen tejeskávé színű és igen kellemes ropogtatni, érződik rajta a vargányaíz.
A medvehagymaszezon sajnos már igencsak a vége felé jár, múlt héten a lelőhelyen ez a látvány fogadott:
A medvehagymaszezon sajnos már igencsak a vége felé jár, múlt héten a lelőhelyen ez a látvány fogadott:
Szombaton a Fehérvári úti piacon azért még elég jól kinéző leveleket árultak, egy rövid ideig talán még hozzá lehet jutni. Ez az étel azonban fagyasztottból is elkészíthető, mivel a medvehagymát megpároljuk.
Az étel Zsófi szóbeli közlése nyomán született, szerinte vajon megpárolva, citrommal a legjobb a medvehagyma (pedig többféleképp is kipróbálta!). Fokhagymás íz, citrom, vaj, ehhez már csak a vargánya hiányzik, így jött a tészta.
Egy személyre kifőztem 12 dkg vargányás tésztát. Közben 1 evőkanál vajon megpároltam fél csokor csíkokra vágott medvehagymát. Sóztam, borsoztam, citromlével meglocsoltam, a tésztával összeforgattam, tetejére grana padano forgácsok kerültek.
6 comments:
Hétvégén a szárított vargányámmal főztem, alig volt íze. :( Régi vagy rosszul tárolt szárítmány lehet? (Ajándékba kaptam, nálam előírásszerűen tárolva.)
Ó, ez csalódás lehetett. Elvileg évekig jónak kell lennie, bár visszaáztatás után én is kevésbé aromásnak érzem, mint a frisset vagy a fagyasztottat, de semmiképpen sem szokott ízetlen, jellegtelen lenni, sőt. Lehet, hogy rosszul tárolták, vagy szárították, velem egyszer előfordult, hogy rossz, csapadékos időben a sütőben (légkeverésen) szárítva véletlen magasabb hőfokra tettem, és úgy sem lett az igazi.
Köszi az ötletet, ez volt vacsora.
Pont volt hozzá minden. ;)
Tényleg nagyon jó a medvehagyma citrommal!
Micsoda véletlen! Csak azt ne mondd, hogy nem kizárólag nekem hoztál ilyen tésztát! :)
Egyébként remélem,felismerted, hogy a g.p. is a te szállítmányodból volt, feldaraboltam, és egy részét lefagyasztottam nehezebb időkre, amik most eljöttek. :)
Az ilyen típusú tészták mindig felizgatnak lelkileg :) Magát a tésztát jó lenne házilag legyártani... Érdekes amit a vargánya szárítmányról írtok, mert szerintem sokkal aromásabb, mint a friss, vagy a fagyasztott, ezért is csak kisebb mennyiségeket szoktam használni (ritkán), nagyon intenzív az íze áztatás után.
Műszárítással tényleg elérhető, hogy íztelen és illatmentes legyen a szárítmány. Legjobb napon, ha az idő engedi. A gyümölcs aszalóban is túl meleg van neki, sütőben is csak akkor, ha 50 fokra állítható.
Post a Comment