Tegnap volt a Netgombász farsang, sorrendben már a negyedik, rohan velünk az idő. Jó hangulat, kedves gombásztársak, akikkel kapcsolatban mindig kiderül, gombán, erdőn, természetjáráson túl is olyan sok a közös pont! No, meg a finomabbnál finomabb gombás és egyéb ételek. A felhozatal pazar, egyetlen bánatom volt csak, hogy mindent egyszerűen nem tudtam megkóstolni. Néhány kép a korántsem teljes kínálatból, csak ízelítőképp:
Vargányás focacciával készültem, J. Malauf gombás szakácskönyvéből. Nyersen fagyasztott szeletelt vargányát használtam hozzá. Ha frissel dolgozunk, kevés forró olívaolajon rövid ideig süssük át, egyszer megfordítva közben. A fagyasztottnál ez nem lehetséges, bár ugyanúgy forró serpenyőben kezdjük, a felengedés közben mindenképpen levet ereszt. Érdemes a serpenyőből a már felolvadt gombát egy szűrőbe borítani, lecsöpögtetni (a levét más célra, pl. leveshez fel lehet használni), és úgy átforgatni még egyszer a forró olajon. Utána a gombát hagyjuk kihűlni.
Másik tapasztalatom, hogy bár a könyv 15 perc sütést javasol a gombával együtt, ilyen magas hőfokon ennyi sok a vargányának, és a kiállóbb, megpirultabb darabok kesernyéssé válnak. Mivel a gomba úgysem sül bele a tésztába, szerintem jobb anélkül sütni, és a kész, megsült focaccián szétteríteni.
Hozzávalók:
75 dkg liszt
1 zacskó élesztő (7 g)
4 tk durvaszemű só
4 dl langyos víz
extra szűz olívaolaj
30 dkg vargánya
5 ágacska friss rozmaring
frissen őrölt bors
A lisztet elkeverjük az élesztővel és a só felével. 3 ek olajjal és a vízzel összekeverjük, majd alaposan megdagasztjuk. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük (meleg konyhában kb. 1 óra).
3 ág rozmaringot apróra vágunk, a másik kettő tűit leszedjük az ágról.
A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Ha a tészta megkelt, a használni kívánt nagy méretű tepsit (kb. 30x40 cm) a sütőbe tesszük, hogy átforrósódjon. A megkelt tésztát gyúródeszkára tesszük, rászórjuk az apróra vágott rozmaringot és alaposan belegyúrjuk a tésztába. A tésztát tepsi méretűre kinyújtjuk. A tepsit elővesszük a sütőből, a tésztát ráfektetjük, meghintjük a maradék durvaszemű sóval, borsozzuk, rászórjuk a rozmaringot, és 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk. 15 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, a vargányát felszeleteljük, kevés forró olajon a szeleteket 1-2 perc alatt átsütjük. A gombát elrendezzük a kész focaccián. Langyosan fogyasztjuk.
6 comments:
Bizony mondom Néktek nagyon finom volt ez a vargányás rozmaringos laposkenyér. A fínom, ropogós kérge begre tejecskével reggelire is finom volt (mert,hogy a komatálba került belőle egy kis darabka.) Van még belőle? :-)
Hol van már a tavalyi hó... :))
Nem hozzászólás, kérés.
Tisztelt habolondneszeddle.blogspott.com!
Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot,kérem küldje meg nekem az elérhetőségeit.
Köszönettel:
Papp Mónika
email: monika.pappp@gmail.com
Kedves Mónika, címem a jobb oldali hasáb alján található.
ÓÓóóóóh, kedves habolondneszeddle.blogspot.com... Addig-addig jártam körbe az asztal körül, míg a focaccia kimaradt, pedig már az elején kipécéztem magamnak... Na sebaj, mostmár kéznél van a recept. :) (asszem a pizzáskönyvünkben is van ilyen, de még nem próbáltuk...) Nagyon szimpatikus darab, más gombafajokkal sem lehet rossz.
Vár egy kis meglepetés az oldalamon, ha van időd, kérlek kukkants be!
http://safranysarkany.blogspot.com/2009/03/baratsag-dij-talalva.html
Post a Comment