Sunday, February 15, 2009

Vargányás focaccia


Tegnap volt a Netgombász farsang, sorrendben már a negyedik, rohan velünk az idő. Jó hangulat, kedves gombásztársak, akikkel kapcsolatban mindig kiderül, gombán, erdőn, természetjáráson túl is olyan sok a közös pont! No, meg a finomabbnál finomabb gombás és egyéb ételek. A felhozatal pazar, egyetlen bánatom volt csak, hogy mindent egyszerűen nem tudtam megkóstolni. Néhány kép a korántsem teljes kínálatból, csak ízelítőképp:

Vargányás focacciával készültem, J. Malauf gombás szakácskönyvéből. Nyersen fagyasztott szeletelt vargányát használtam hozzá. Ha frissel dolgozunk, kevés forró olívaolajon rövid ideig süssük át, egyszer megfordítva közben. A fagyasztottnál ez nem lehetséges, bár ugyanúgy forró serpenyőben kezdjük, a felengedés közben mindenképpen levet ereszt. Érdemes a serpenyőből a már felolvadt gombát egy szűrőbe borítani, lecsöpögtetni (a levét más célra, pl. leveshez fel lehet használni), és úgy átforgatni még egyszer a forró olajon. Utána a gombát hagyjuk kihűlni.
Másik tapasztalatom, hogy bár a könyv 15 perc sütést javasol a gombával együtt, ilyen magas hőfokon ennyi sok a vargányának, és a kiállóbb, megpirultabb darabok kesernyéssé válnak. Mivel a gomba úgysem sül bele a tésztába, szerintem jobb anélkül sütni, és a kész, megsült focaccián szétteríteni.

Hozzávalók:

75 dkg liszt
1 zacskó élesztő (7 g)
4 tk durvaszemű só
4 dl langyos víz
extra szűz olívaolaj
30 dkg vargánya
5 ágacska friss rozmaring
frissen őrölt bors

A lisztet elkeverjük az élesztővel és a só felével. 3 ek olajjal és a vízzel összekeverjük, majd alaposan megdagasztjuk. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük (meleg konyhában kb. 1 óra).
3 ág rozmaringot apróra vágunk, a másik kettő tűit leszedjük az ágról.
A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Ha a tészta megkelt, a használni kívánt nagy méretű tepsit (kb. 30x40 cm) a sütőbe tesszük, hogy átforrósódjon. A megkelt tésztát gyúródeszkára tesszük, rászórjuk az apróra vágott rozmaringot és alaposan belegyúrjuk a tésztába. A tésztát tepsi méretűre kinyújtjuk. A tepsit elővesszük a sütőből, a tésztát ráfektetjük, meghintjük a maradék durvaszemű sóval, borsozzuk, rászórjuk a rozmaringot, és 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk. 15 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, a vargányát felszeleteljük, kevés forró olajon a szeleteket 1-2 perc alatt átsütjük. A gombát elrendezzük a kész focaccián. Langyosan fogyasztjuk.

6 comments:

Anonymous said...

Bizony mondom Néktek nagyon finom volt ez a vargányás rozmaringos laposkenyér. A fínom, ropogós kérge begre tejecskével reggelire is finom volt (mert,hogy a komatálba került belőle egy kis darabka.) Van még belőle? :-)

Zsuzsa said...

Hol van már a tavalyi hó... :))

Anonymous said...

Nem hozzászólás, kérés.

Tisztelt habolondneszeddle.blogspott.com!

Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot,kérem küldje meg nekem az elérhetőségeit.

Köszönettel:

Papp Mónika

email: monika.pappp@gmail.com

Zsuzsa said...

Kedves Mónika, címem a jobb oldali hasáb alján található.

Shroomer said...

ÓÓóóóóh, kedves habolondneszeddle.blogspot.com... Addig-addig jártam körbe az asztal körül, míg a focaccia kimaradt, pedig már az elején kipécéztem magamnak... Na sebaj, mostmár kéznél van a recept. :) (asszem a pizzáskönyvünkben is van ilyen, de még nem próbáltuk...) Nagyon szimpatikus darab, más gombafajokkal sem lehet rossz.

Sáfránysárkány said...

Vár egy kis meglepetés az oldalamon, ha van időd, kérlek kukkants be!

http://safranysarkany.blogspot.com/2009/03/baratsag-dij-talalva.html