Október elején került sor a IV. Országos Netgombász Találkozóra. Gomba szempontból nem a legsikeresebb találkozónk volt, eddig mindig jóval több gomba volt. Panaszra azért nem lehet okunk, annyi bőven összejött, hogy hetvenen jól lakjunk. Három bográcsban és egy cserépedényben rotyogtak a finomságok. Készült gombás dámvad, gombás sertésragu, vegetáriánus gombás gomba, a korondi edényben pedig gombaleves csipetkével.
Gombakiállításunknak közel 170 féle résztvevője volt, a fajlista megtalálható a netgombász honlapon, a társasági élet, események címszó alatt. Van még mit tanulnom.
A gombász találkozó hétvégéjét egy hétre bővítettük, ránk fért már a pihenés. Minden nap ettünk valamilyen friss gombás ételt, nagyon jó dolgunk volt. Legtöbbször levest készítettem, de került másféle étel is az asztalra. Nyaraláskor ideális a gyors gombás lepény. Eredetileg ugyan gombás táskának szántam a leveles tésztát, de győzött a lustaság, így lett lepény belőle.
Gombás lepény
A kiolvasztott leveles tésztából letépünk egy darabot, majd kézzel tenyérnyi méretűre széthúzkodjuk. Felforrósított serpenyőben kevés olajon megsütjük az egyik felét, megfordítjuk, rápakoljuk a gombás feltétet, és a másik oldalát is megsütjük.
Feltétnek a legegyszerűbb, ha feldarabolt gombát kevés fokhagymával olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel meghintjük. De kerülhet rá még reszelt sajt is, friss paradicsomdarabok, vagy amihez épp kedvünk van. Reggelire is kiváló.
2 comments:
khm...
azt beszélik, a csipetke egy kicsit kemény maradt...
de én montam, hogy én eszt nemhiszem.....:)
paradicsommag: a "paradicsomosaink" bevállalták, hogy néhány palántát kikeltetnek nekem, csak össze kellene szednem magam, hogyakkor ezígyhogy (kicsit most padló), majdmég időbe jelentkezek
esetleg gondolkozz, Te milyet szeretnél, mer nekem 10-12 palántánál több nem kell összvissz, max 3 fajta, ahogy nézem, ha még valaki, jut neki is
a zebráinkat nagynehezen megszabadítottuk a poloskáktól, na erre a nagy szüretre (75 napos) elkapta az eső, alig maradt megrepedetlen, nagyon komoly válságban voltunk
a vörös lencsét én nem főzném szét, sőt mi sőtebb, abban pont az a jó, hogy vörös és lencse, ha pont kellő ideig főzi az ember (10enegykét perc), csak kicsit fakul
ebből a receptből, lé nélkül pástétomot, krémet is jót lehetne, én egy kicsit másképp, és rizs helyett rizslisztet, úgyis jó
Poloskák?! Ajjaj, veszélyes műfaj. Sajnos esővel már mi is jártunk így, sokkoló lehetett.
Mag: mivel csak hagyományosakat termesztünk (kivéve az idei olaszokat), nekem minden jó, ami finom és érdekes, rád bízom. :)
Vöröslencse: hát ez egy ilyen recept, Claudiára bíztam magam, s nem bántam meg, érdemes egyszer kipróbálni. No jó bevallom, az eredeti recept még hosszabb főzési időt ír, de arra már engem sem vitt rá a lélek. ;)
Pástétom jó ötlet, én kakukkfüveset szoktam belőle készíteni, de most bogarat tettél a fülembe.
Post a Comment