Thursday, October 16, 2008

Illatos gombás rizs



Az ősz közepén járunk, itt van a lila pereszke (Lepista nuda) szezonja. Az első példányokat október elején találtuk az Őrségben, az elmúlt egy hétben már bőségesen lehetett szedni. Hétvégén fenyőerdőben találtunk (későn mentünk, sok sok szép élénk lila levágott tönk fogadott), de lombos erdőben is terem. Az egyik legszebb gomba, nagyon kedvelem, gyönyörű lila színeit órákig nézegetném.
Illatos, aromás, magában levesnek, ragunak nekem túl tömény, bár van aki így szereti. Inkább más gombákkal vegyesen szoktam felhasználni, a gombasavanyába is jól illik. Erőteljesebb fűszerekkel párosítva, mint ebben a rizsben igencsak kedvemre való.
Érdemes mindent előkészíteni főzés előtt, gyorsan zajlanak az események.



Hozzávalók (2 személyre):

3 ek olívaolaj
15 dkg lila pereszke
2 tk koriandermag
2 tk római kömény (egészben)
3 gerezd fokhagyma
40 dkg hideg főtt rizs

A gombát vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Előkészítjük a fűszereket.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál olajat, rátesszük a gombát és folyamatosan kevergetve 4-5 perc alatt megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy lehetőleg ne eresszen levet. A gombát félretesszük.
Megmelegítjük a maradék olívaolajat, rádobjuk a koriandert és a római köményt, folyamatosan kevergetjük fél percig, míg illatozni kezd. Hozzáadjuk a fokhagymát is, egyet-kettőt keverünk rajta, míg megérezzük az illatát. Nem hagyjuk egy kicsit sem megpirulni, máris hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük, átforrósítjuk. Végül beleforgatjuk a gombát, ha szükséges, megsózzuk. Azonnal tálaljuk.

5 comments:

Gabojsza said...

Oh, a lila pereszke nagy kedvencem, gyerekkoromban sokat szedtünk mi is lombos erdőkben, a mezőségen. Tényleg nagyon illatos, aromás. 20 éve ettem utoljára, Kecskemét mellett találtam 2 példányt...

Zsuzsa said...

Hát igen sajnos, felétek nem terem dömpingben. De a lilatönkű pereszke után sikerrel kutathatnál, az sok van az Alföldön. Szerencsés esetben a mezőkön kocsiból is kiszúrhatod a sötétzöld gombaköröket. Tavaly írtam is róla. http://habolondneszeddle.blogspot.com/2007/11/gymbres-rakott-gomba.html

Csibész said...

Hú ez a római kömény / koriander kombináció biztos nagyon megbolondítja! Bárcsak mi is találnánk még pereszkét az idén...feltétlenül kipróbálnám!

Anonymous said...

Szia!
Kétszer kell belekeverni a rizst? ;)
Csak azért kérdezem, mert macerás kiszedni az első után.. :)))
A fokhagyma meg nincs is az alapanyagok közt...
...mára befejeztem a kötözködhetnéket. Hétvégén lehet kipróbálom. A marokkói r.kömény pont erre várt.

Zsuzsa said...

Beetee, köszi. :)

Csibész, a hétvégén szerintem érdemes próbálkozni.