Sunday, August 19, 2007

Zsályás gombakrém pirítósra



A múlt héten viszonylag sok eső esett, a hosszú ideig tartó hőség és szárazság után mégsem volt igazán elegendő ahhoz, hogy előbújjanak a gombák. Legalábbis az ország középső részén, mert az Őrségben már szedik a vargányát. A gombázós topikon leginkább a fatörzsön növő gombákról (laska, géva) jöttek híradások az utóbbi időben, úgy látszik, ezek ennyi esőtől is magukhoz tértek, csak a föld nagyon száraz. A tegnapi kiránduláson mi sem számítottunk gombára, olyannyira nem, hogy kosarat sem vittünk magunkkal. Ez persze utóbb hibának bizonyult, mert a turistaút közvetlen közelében, egy nem is túl nagy tuskón, egy hatalmas telep ízletes tőke gombára (Kuehneromyces mutabilis) bukkantunk. Még jó, hogy a gombászkéseket nem hagytuk otthon, illetve azért lapult a hátizsákban egy-két vászonszatyor ( egy gombász legyen mindig optimista).

A nagyobbik részéből gombapörköltet főztem, egy maréknyit levéve pedig az ebédhez készült előétel belőle. Az ízletes tőkegomba is az aromásabb, erős illatú gombák közé tartozik, melyet nem érdemes elnyomni. Ezért csak kevés fűszert használtam, a zsálya remekül kiemeli a pirított gomba ízét. Egy kis körte is került bele, továbbra is kísérletezgetek a gyümölcs-gomba párosítással.

Hozzávalók (2 főre, előételként):

1 nagy marék erdei gomba (ízletes tőkegomba)
1 tk vaj
7 dkg sajtkrém (Philadelphia)
1 ek mascarpone
egy kisebb körte fele (elhagyható)
2-3 zsályalevél

A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk (a tönkjét nem használjuk fel, az túl szívós). A vajat megolvasztjuk, és 3-4 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpirítjuk rajta a gombát. Nem szabad levet hagyni rajta. A kész gombát kihűtjük.
A sajtkrémet elkeverjük a mascarponéval, a zsályát apróra vágjuk, azt is hozzáadjuk. A körtét meghámozzuk, nagyon kicsire felvágjuk, és a kihűlt gombával a sajtos krémhez keverjük. Ízlés szerint sózzuk, piritóson tálaljuk.

No comments: