Őzlábgomba sörtésztában
Nem okultunk a két nappal ezelőtti hibából, ismét kosár nélkül indultunk kirándulni, és persze rendes mennyiségű őzlábgombába (Macrolepiota procera) botlottunk. Még szerencse, hogy az őzlábgombát kiválóan lehet hegyes, erős ágakra felfűzve szállítani. Csak a kalapokat - melyek meglehetősen törékenyek- szúrkáljuk fel óvatosan az ágra, a tönkjére nincs szükség, mivel azt szívóssága miatt nem fogyasztjuk.
Az őzlábgombát legjobban rántva szeretem, de elkészítése meglehetősen macerás, és rengeteg tojást is igényel. Gyorsabban készülő, és majdnem ugyanilyen finom változat a sörtésztában sütés, és ilyenkor ráadásul a tésztából kimaradó sört is megihatja a szomjas szakács.
Van, aki a gombát a sörtésztába mártás előtt lisztben is megforgatja, én nem szoktam, az őzlábgombán anélkül is jól megtapad tészta.Az őzlábgombát legjobban rántva szeretem, de elkészítése meglehetősen macerás, és rengeteg tojást is igényel. Gyorsabban készülő, és majdnem ugyanilyen finom változat a sörtésztában sütés, és ilyenkor ráadásul a tésztából kimaradó sört is megihatja a szomjas szakács.
Hozzávalók (4 főre):
10 db közepes méretű őzlábgomba (csak a kalapja)
2 tojás
20 dkg liszt
1 mk só
3 dl sör
olaj a sütéshez
A hozzávalókból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Az olajat felforrósítjuk. A megtisztított gombafejeket a tésztába mártjuk, lecsöpögtetjük róla a felesleget, és lemezével lefele a forró olajba tesszük. Világosra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Vigyázni kell, hogy a színe szép világossárga maradjon, mert ez a tészta túlsütve könnyen megkeseredik.
Rozmaringos-fokhagymás tepsis krumplival és paradicsomsalátával fogyasztottuk.
Rozmaringos-fokhagymás tepsis krumplival és paradicsomsalátával fogyasztottuk.
1 comment:
Bár nem vagyok egy nagy olajbansütős, de ezt a receptet tudom éltetni. Már vagy 15 éve, hogy ilyet készítettem a kollégiumban, a friss gombát édesanyám küldte nekem egy munkatársával, a lapos dobozban selyempapír között (az amerikai filmekben ilyen csomagolásból az ajándék tisztaselyem fehérneműt szokták előhúzni...) a gyönyörű gombakalapok, nagyon jó emlék, örülök, hogy eszembejutattad.
Post a Comment