Sunday, November 12, 2006

Késői laska csiga


Elég szegényes ez az ősz gombász szempontból. Még szerencse, hogy az őrségi kiránduláson nem szükölködtünk a gombában, mert azóta nem nagyon találtunk. Bár elég meleg az ősz, de semmi csapadék, a gombák nem bújnak elő. Szerencse, hogy a hétvégi kiránduláson találtunk egy kis csokor kései laskát (Pleurotus ostreatus) egy fatönkön.



Hozzávalók:


a tésztához:

50 dkg bio tönkölybúza rétesliszt
1 zacskó szárított élesztő
2 tk só
1 tk cukor
1 ek provance-i fűszerkeverék
2 ek olívaolaj
2,8 dl langyos víz

a töltelékhez:
20 dkg kései laska
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
bors


+ olívaolaj a kész csigák megkenéséhez


A lisztet és a szárított élesztőt alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, cukrot, fűszerkeveréket, azokkal is elkeverjük. Végül hozzáöntjük a vizet és az olajat, jól összedolgozzuk, és egy kis gombócot formálunk belőle. Letakarjuk, és meleg helyen háromnegyed órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát belisztezett gyúródeszkára borítjuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk (kb. fél centi vastagra). A téglalapot megkenjük a töltelékkel, és mint a rétest, feltekerjük. Éles késsel 3-4 cm magas szeleteket vágunk a tekercsből, és a kis csigákat egymástól kicsit távol egy nagyobb méretű tortaformába, vagy egy kisebb tepsibe helyezzük. A tekercsek oldalát olajjal megkenjük, hogy később a csigák könnyen elváljanak egymástól. A tésztát a formában még negyed órát kelni hagyjuk. Ezután forró sütőbe tesszük, tíz percig nagy lángon, majd további 30 percig közepes lángon sütjük.

A töltelékhez a laskát nagyon apróra vágjuk, és a fokhagymával, fűszerekkel addig pároljuk az olívaolajon, amíg az összes levét elfővi.

No comments: