Saturday, June 07, 2014

Grillezett borjúkaraj (vargányás grillpác)


Ehhez a recepthez gombaporra lesz szükségünk, melyet készen is megvásárolhatunk, de legjobb, ha magunk készítjük akár szárított, akár frissen szedett vargányából. A gombapor házi elkészítéséről egy korábbi posztban részletes útmutató olvasható.
A gombát a pácban fűszerként használjuk, és bár a szárított vargánya, illetve a belőle készült vargányapor igen aromás, erőteljes illatú, ez sütés közben megszelídül, a hús nem lesz jellegzetesen gombaízű, a vargányaíz meghúzódik a háttérben.
Mi kerti grillsütőben sütöttük meg a borjúkarajt, természetesen serpenyőben is elkészíthető, ilyenkor a legjobb öntöttvas serpenyőt használni hozzá. Ha kerti grillsütőt használunk, ne felejtsük el időben felforrósítani.

Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet csontos borjúkaraj (egyenként kb. 25-30 dkg)
1 tk só
4 tk vargányapor
4 tk olívaolaj
frissen őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítjük a pácot: a sót, vargányaport, olívaolajat és borsot összekeverjük.
A húst előkészítjük, szárazra töröljük, a szeletek mindkét oldalát megkenjünk a páccal, és letakarva szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.
A szeleteket közepes hőmérsékleten, direkt hőn, a grill tetejét becsukva, fél időben megfordítva 6 percig sütjük. Az elkészült húst a tűzről levéve tálalás előtt letakarva 5 percig pihentetjük.


A receptet tartalmazó Weber grillszakácskönyv zsályás mascarpone-t ajánl hozzá (fél doboz mascarpone, 1 tk apróra vágott zsályalevél, só, frissen őrölt fekete bors), ami igen kellemes mártás, de a grillezett borjúkaraj enélkül is kiválóan megállja a helyét.

3 comments:

nagypapi said...

Nem rossz!

Zsuzsa said...

Nem bizony!

Shroomer said...

Óhhh, ilyet már egyszer ettem egy svájci cimbinél, egész jól készítette a neje :O)